Is de trainerscarrière van Frank de Boer voorbij? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Is de trainerscarrière van Frank de Boer voorbij?

Het Nederlands elftal ligt sinds zondagavond uit het EK. Oranje ging met 2-0 onderuit tegen Tsjechië, waardoor er een vroegtijdig einde komt aan het Europese voetbalavontuur. Dit teleurstellende debacle kent meerdere schuldigen, maar veel mensen wijzen met hun vinger naar Frank de Boer. Bijna iedereen riep al om zijn ontslag, maar vandaag heeft De Boer zelf besloten op te stappen. Wat betekent dat voor de trainerscarrière van Frank de Boer?

De teleurstelling in Nederland is na dit weekend groot. Nadat Oranje groepswinnaar werd van Groep C en in een relatief makkelijk speelschema terecht kwam, wist bijna iedereen het wel zeker: we zouden sowieso in de halve finale terecht komen. De Tsjechen dachten daar duidelijk anders over, al kregen ze een helpende hand van Matthijs de Ligt, Donyell Malen en Frank de Boer.

Tsjechië wint van Oranje

Tijdens de achtste finale tussen Nederland en Tsjechië krijgen beide ploegen kansen op de openingstreffer. Het spel gaat op en neer, maar al gauw wordt het duidelijk dat Oranje geen gemakkelijke avond zou gaan beleven. Met 0-0 gaan de ploegen de rust in, maar het spelbeeld zou daarna snel veranderen.

Tien minuten in de tweede helft lijkt het even een mooie avond te gaan worden voor Nederland. Donyell Malen komt na een mooie actie alleen voor de keeper en heeft de openingstreffer voor het inschieten. Alleen, dat doet hij niet.

De Tsjechen counteren en binnen enkele seconden moet Matthijs de Ligt verdedigen. De verdediger van Juventus vergeet daarbij welke sport hij beoefent en slaat de bal voor zijn tegenstander weg. Met behulp van de videoscheidsrechter wordt zijn lot bezegeld; voor zijn domme actie krijgt de voetballer rood en moet Oranje met tien man verder.

De Boet besluit daarna meteen in te grijpen. Donyell Malen moet eraf en niemand minder dan Quincy Promes komt in het veld. Met de slechtste wissel van het EK laat de Boer zien dat zijn wisselbeleid en tactische inzicht ongeveer net zo sterk is als het morele kompas van zijn broer. Oranje stort vervolgens als een kaartenhuis ineen en na een half uur is Tsjechië door naar de kwartfinale.

Is Frank de Boer wel een goede trainer?

De vraag is nu hoe het verder moet met Oranje. Er zijn ongetwijfeld meerdere schuldigen aan te wijzen voor de vroegtijdige uitschakeling, maar Frank de Boer blijft hoofdverantwoordelijk. Overigens is het niet geheel verrassend dat een ploeg onder leiding van De Boer een wanprestatie neerzet, want dat is voor hem een bekend fenomeen.

Frank de Boer bij Internazionale

In 2016 was Frank de Boer drie maanden coach bij Internazionale. Dat bleek uiteindelijk geen goede match, want na 14 wedstrijden werd hij al ontslagen. Onder zijn leiding werden er slechts vijf wedstrijden gewonnen en zeven keer verloren. Na 84 dagen kwam zijn Italiaanse avontuur daarom vroegtijdig tot een einde.

Frank de Boer bij Crystal Palace

In 2017 kreeg Frank de Boer een nieuwe kans in Engeland en werd hij coach van Crystal Palace. Daar werden de kwaliteiten van De Boer nog sneller duidelijk, want na 72 dagen waarin alle vier de gespeelde wedstrijden verloren werden, stond de coach alweer op straat. Hij pakte daarmee wel een record; want nog nooit was een trainer in de Premier League zo snel ontslagen.

Frank de Boer bij Atlanta United

In 2018 zocht Frank de Boer het geluk in Amerika. Hier kreeg hij een kans als coach van Atlanta United. Hij hield het daar bijna twee jaar vol en wist wonder boven wonder ook twee kleine prijzen met zijn team te winnen. Uiteindelijk werd De Boer ook toch hier ontslagen, waardoor hij voor de derde keer vroegtijdig op straat stond.

Frank de Boer bij het Nederlands Elftal

Na een indrukwekkende trainerscarrière was het natuurlijk een zeer logische beslissing dat Frank de Boer in 2020 bondscoach van Oranje werd. Een jaar en 15 wedstrijden later weten we hoe dit heeft uitgepakt. Geen succes in de Nations League en in de achtste finale van het EK uitgeschakeld door Tsjechië.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van Frank de Boer?

Is de trainerscarrière van Frank de Boer voorbij?

Frank de Boer is weg als bondscoach van Oranje. De roep om zijn vertrek was groot, en hierdoor was een vertrek onvermijdelijk. Zijn trainerscarrière lijkt hiermee ook tot een einde te komen, want De Boer weet namelijk ook dat hij – na een vierde debacle als hoofdtrainer – nergens anders meer aan het werk gaat komen. Misschien dat hij in Nederland nog ergens aan de slag kan gaan bij een degradatiekandidaat, of dat ze in Amsterdam in de toekomst nog een keer over hun hart strijken en hem een kans geven; maar dan wel bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Al met al lijkt zijn trainerspensioen snel in zicht te komen.

Voor Oranjefans is het vertrek van Frank de Boer een grote opluchting, maar nu is het afwachten wie de nieuwe bondscoach wordt. Hopelijk heeft de KNVB van hun fouten geleerd en zullen ze nu een trainer aanstellen die wel geschikt is voor de baan.

Aanvullend

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.