De Nederlandse ballon d’Or winnaars 14
Saved Read later
Deel dit bericht

De Nederlandse ballon d’Or winnaars

Op maandag 29 oktober ontving Lionel Messi in Parijs zijn zevende Ballon d’Or, in het Nederlands ook wel de Gouden Bal genoemd. De Gouden Bal is de meest prestigieuze individuele prijs die er in de voetbalwereld bestaat en gaat naar de beste voetballer van het jaar. De afgelopen jaren wisselden vooral Cristiano Ronaldo de Gouden Bal af. Maar welke Nederlanders hebben deze prestigieuze prijs van France Football in het verleden gewonnen?

  1. Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974)

De allereerste Nederlandse Ballon d’Or winnaar was de voor veel Nederlanders grootste (Nederlandse) voetballer aller tijden, Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 deed dit voor twee verschillende clubs: Ajax en Barcelona. De eerste keer dat Johan Cruijff de Gouden Bal won, was in 1971 als speler van Ajax. Hij bleef in dat jaar Sandro Mazzola van Internazionale en George Best van Manchester United voor. Een jaar later moest Cruijff de prijs laten aan Franz Beckenbauer (Bayern München), terwijl hij ook de andere Duitsers Gerd Müller (Bayern München) en Günter Netzer (Borussia Mönchengladbach) voor zich moest duiden.

In 1973 was het echter weer raak in het jaar waarin Cruijff voor zowel Ajax als Barcelona uitkwam. Hij bleef de doelman Dino Zoff (Juventus) en Gerd Müller (Bayern München) voor. Een jaar later behaalde Cruijff zijn derde en laatste Gouden Bal binnen als speler van Barcelona. In de uitverkiezing van 1974 bleef hij Franz Beckenbauer (Bayern München) en de Pool Kazimierz Deyna (Legia Warschau) voor. Cruijff eindigde een jaar later nog wel op het podium, al moest hij Oleg Blokhine (Dinamo Kiev) en Franz Beckenbauer (Bayern München) voorrang verlenen. Na Lionel Messi en Cristiano Ronaldo is Cruijff samen met Michel Platini en een landgenoot die later wordt genoemd de speler met de meeste Ballon d’Ors. In de periode 1971-1974 won Cruijff onder meer de Primera Division, de Europese Supercup (2), de Wereldbeker voor clubteams (1), de Europacup I (3), de KNVB beker (2) en de Eredivisie (2), terwijl hij in 1974 ook tot beste speler van het WK werd uitgeroepen.

  1. Ruud Gullit (1987)
Bekijk ook:
De nieuwste trends in thuisfitnessapparatuur

Liefst dertien jaar na de laatste Gouden Bal van Johan Cruijff kon Nederland weer juichen, toen Ruud Gullit in 1987 de Ballon d’Or in de wacht sleepte. In het seizoen 1985/1986 en 1986/1987 maakte de geboren Amsterdammer, die voor zijn overstap naar PSV bij Feyenoord speelde, liefst 24 en 22 competitiegoals voor PSV, terwijl hij daarnaast ook respectievelijk 18 en 16 assist afleverde. In beide seizoenen wordt hij ook kampioen van Nederland met de club uit Eindhoven. Gullit maakte in dat jaar in de zomer de overstap van PSV naar AC Milan. Met zijn typische dreadlocks en imposante fysiek zal hij nog jarenlang tot de beste spelers ter wereld behoren, onder meer in het legendarische AC Milan met landgenoten Marco van Basten en Frank Rijkaard. Bij de uitverkiezing in 1987 blijft Gullit de Portugees Paulo Futre (Atlético Madrid) en de Spanjaard Emilio Butragueño (Real Madrid) voor, terwijl hij een jaar later tweede wordt in een volledig Nederlands getinte top-3.

  1. Marco van Basten (1988, 1989, 1992)

Een jaar na de winst van de Gouden Bal door Ruud Gullit is het de beurt aan Marco van Basten, die in 1987 de overstap had gemaakt van Ajax naar AC Milan. Bij Ajax maakte hij al goal na goal en dit kunstje deed van Basten dunnetjes over in Italië, al werd hij in het eerste jaar flink geteisterd door blessures en zal hij zijn carrière veel te vroeg eindigen. Mede door een doelpunt van Van Basten in een besslissingsduel met Napoli wordt AC Milan kampioen in het seizoen 1987/1988. De geboren Utrechter wordt de grote ster op het door Nederland gewonnen EK 1988, waarbij hij als beste speler van het toernooi wordt uitgeroepen en daarnaast topscorer van het toernooi wordt. Marco van Basten blijft in de uitverkiezing landgenoten en teamgenoten Ruud Gullit en Frank Rijkaard voor, spelers waarmee hij bij AC Milan grote successen zal boeken. In 1989 sleept Van Basten zijn tweede Gouden Bal in de wacht, voor teamgenoot Franco Baresi en Frank Rijkaard. In 1992 wint Van Basten wederom een Gouden Bal, voor de Bulgaar Hristo Stoitchkov (Barcelona) en landgenoot Dennis Bergkamp (Ajax). De drie Gouden Ballen van Van Basten illustreren goed hoe enorm goed Marco van Basten was.

Bekijk ook:
De laatste, meest opvallende trends op het gebied van wakeboarden en (kite)surfen

Welke Nederlanders maken kans op een Ballon d’Or?

Vandaag de dag zijn Johan Cruijff, Ruud Gullit en Marco van Basten de enige Nederlandse spelers die een Ballon d’Or wonnen. Rob Rensenbrink (1976, 1978), Ruud Krol (1979), Frank Rijkaard (1988, 1989), Dennis Bergkamp (1992) en Virgil van Dijk (2019) zijn de Nederlanders die de afgelopen jaren op het podium terecht kwamen. De Gouden Bal winnen deden ze echter niet.

Dit jaar eindigde zelfs geen enkele Nederlander in de top-30. Een Gouden Bal winnen is ook allesbehalve eenvoudig. Desalniettemin wagen veel voetbalfans graag een gokje op een toekomstig winnaar van de Ballon d'Or. Op de pagina beste goksites Nederland van de voetbalwedden website SportyTrader vind je de bookmakers die op dit moment als beste beoordeeld worden in Nederland, gebaseerd op het testen van de website, de odds, het aanbod aan voetbalweddenschappen en de aangeboden bonussen. Virgil van Dijk lijkt wat hen betreft op dit moment de Nederlandse speler te zijn met de grootste kans om op het podium te belanden. Denk jij hier hetzelfde over?

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.