De meest gemaakte hardloopfouten 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De meest gemaakte hardloopfouten

Doordat de sportscholen nog steeds dicht zijn, je het zwembad niet kunt betreden en de teamsporten tijdelijk even stil staan zit er niks anders op: hardlopen. Je bent niet de enige, want iedereen heeft massaal zijn of haar (oude) hardloopschoenen uit de kast getrokken om toch maar eens wat aan de conditie te blijven doen. Dagen thuiszitten is immers niet bevorderlijk voor je conditie en natuurlijk ook niet voor je humeur. Hardlopen dus, maar waar moet je nu goed op letten? Voorkom blessures met deze tips! 

Goede hardloopschoenen

Het eerste rondje kan geen kwaad, maar mocht je de smaak van het hardlopen toch wat meer te pakken hebben dan is het zeker aan te raden om te investeren in goede sportschoenen. Je kunt hiervoor het beste naar een hardloopwinkel gaan, waarbij ze je voeten kunnen analyseren. De meeste hardloopwinkels zijn nu gesloten, maar 1 op 1 afspraken zijn wel mogelijk.

Hoe fashionable je Nike's of Adidas schoenen ook zijn, als ze je niet de juiste steun bieden kun je hier achteraf alleen maar spijt van krijgen. Bij het vervangen van je schoenen moet je goed bedenken hoeveel kilometer je ongeveer op de schoenen hebt gelopen. Ze zeggen dat je na ongeveer 600 gelopen kilometers je schoenen moet vervangen. Je hoeft de schoenen daarna uiteraard niet weg te gooien, maar gebruik ze voor het wandelen of een rondje sportschool.

Bekijk ook:
Het beste sporthorloge; een top 5!

Hardlopen

Rennen op de bonnefooi

Probeer vooral niet op je gevoel te gaan hardlopen. Je kunt hier natuurlijk wel mee beginnen om te kijken of je het überhaupt wat vind, maar zorg er daarna voor dat je via een schema je kilometers verhoogt. Je denkt vaak dat je makkelijk even 5 of 10 km kunt rennen, maar vaak vraag je dan teveel van jezelf waardoor je sneller blessures op kunt lopen.

Professionele hardlopers spreken vaak van 10% verhoging per week. Dit houdt in dat als je de ene week 5 KM loopt dat je de week daarop maximaal 5,5 KM moet lopen. Zo kun je lichaam rustig wennen aan het tempo en aan de belasting. Want hardlopen is leuk, maar is ook belastend voor je lichaam.

Cooling down vergeten

Hoe onbelangrijk je kleine hardlooprondje misschien voelde, hoe belangrijk het is om goed te strekken na je sportieve workout. Je spieren zijn namelijk strak en stug na het hardlopen. Na een rondje van een aantal KM, maar ook na 20 KM zijn je spieren verzuurd.

De voordelen van het rekken zijn een sneller herstel, maar ook minder kans op blessures en een verbetering in je flexibiliteit. Je kunt via verschillende websites eenvoudig wat oefeningen vinden die je kunt doen voordat je begint aan je hardlooprondje. Zodra je terug komt van je rondje, kun je via Youtube wat handige en effectieve video's vinden die je meteen aan kunt zetten. Een tip kun je hieronder vinden. You can do this!

Bekijk ook:

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.