Zelfmoord door corona
Saved Read later
Deel dit bericht

Van corona naar zelfmoordcrisis

Het aantal zelfmoorden wereldwijd is momenteel flink aan het stijgen. Lockdowns, het massaal verlies van banen, het drijft mensen tot zelfmoord blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers in Australië en de Verenigde Staten zijn tot de schokkende conclusie gekomen dat de zelfmoord crisis misschien wel aan meer mensen het leven zal kosten dan de corona crisis.

Onderzoekers van de University of Sydney's Brain and Mind Center zijn tot de volgende schokkende conclusie gekomen: Het aantal zelfmoord doden komt wellicht uit op 10 maal het aantal coronadoden.

In het beste scenario stijgt het aantal zelfmoorden met 25% voorspeld Professor Ian Hickie. Ruim 40% van het aantal zelfmoorden zal worden begaan door relatief jonge personen. Mocht de economie in Australië nog slechter worden dan ze momenteel is, zou het aantal zelfmoorden wel eens met 50% kunnen toenemen. Dit zou neerkomen op 750 tot 1.500 extra zelfmoorden bovenop de jaarlijkse 3.000. Het effect zou wel eens tot vijf jaar lang kunnen duren mocht de economie langer dan 12 maanden schade ondervinden door het coronavirus.

Om het in perspectief te plaatsen, het aantal coronadoden in Australië is momenteel 97 personen. Wereldwijd zijn er 264.000 personen aan het virus overleden volgens de Johns Hopkins Universiteit. Hoewel het aantal zieke en doden wereldwijd begint af te nemen zal de economische schade nu pas echt beginnen. Zelfs voor de lockdown stelde de World Health Organization al vast dat het aantal zelfmoorden aan het stijgen was tot tegen de 800.000 gevallen aan.

Verenigde Staten

In de VS was zelfmoord al een ware crisis lang voor de start van de COVID-19 pandemie. Sinds 1999 is er een stijging in het aantal zelfmoorden van 35%. In 2018 zag het land 48.344 gevallen van zelfmoord stelde het CDC en de voornaamste reden blijkt een verslechtering van de economie te zijn.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

De lockdowns maken het allemaal nog veel erger. In Tennessee oversteeg het aantal doden door zelfmoord vrij snel het aantal coronadoden. In maart toen de lockdown ingesteld was pleegde er zes mensen zelfmoord per 48 uur. Dit komt neer op 10% van het totaal aantal zelfmoorden in het voorafgaande jaar.

De Amerikaanse President Donald Trump waarschuwde in het begin van de coronacrisis dat er duizenden zelfmoorden zullen komen. Als de economische lockdown lang van kracht zal blijven. Met momenteel 33 miljoen Amerikanen die hun baan zijn verloren is het niet lastig om te zien dat hij wel eens gelijk zou kunnen krijgen.

Ongeveer een op de drie zelfmoord gevallen heeft te maken met een werkloos persoon. Per elke procent toename van de werkloosheid neemt het aantal zelfmoorden met 0.78 procent toe heeft onderzoek uitgewezen.

Momenteel gaat men er in de Verenigde Staten vanuit dat de werkloosheid voorbij de 25% ten tijden van de Great Depression zal uitkomen. Meer dan 20 punten omhoog ten opzichte van het begin van het jaar. Buiten beschouwing blijven hierbij de parttimers, het zal dus zorgen voor een zeer grootte toename aan zelfmoorden. Ook gaat men er vanuit dat het effect op de toename van het aantal zelfmoorden nog lang nadat de coronacrisis voorbij is zichtbaar zal blijven.

Zeker nu er steeds meer bewijs komt dat de lockdowns waarschijnlijk weinig helpen om het coronavirus in te dammen vragen steeds meer mensen zich af of het wel zo verstandig was. In New York het Amerikaanse centrum van de corona uitbraak stellen ziekenhuizen dat 66% van de patiënten met het coronavirus thuis in lockdown zaten. Miljoenen mensen die hun baan zijn verloren en gedwongen thuis zitten hebben dit waarschijnlijk voor niets gedaan.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Er bestaat geen twijfel dat de COVID-19 pandemie aan veel mensen het leven kost. In alleen al de Verenigde Staten staat de teller op meer dan 73.000 personen. Maar hoewel het COVID-19 virus vrij zichtbaar is, de stille epidemie van de zelfmoorden is dat niet. Zeker nu mensen gedwongen thuis zitten, soms zonder baan en vaak met veel minder geld is zelfmoord voor velen helaas de enige uitweg.

Nederland

Na de start van de financiële crisis in Nederland in 2009 steeg het aantal zelfmoorden met 5%, een trend die pas in 2013 afvlakte. Momenteel zijn er voor Nederland nog geen cijfers voor dit jaar bekend. Met het oog op de aanstaande economische crisis (mede door het coronavirus) en de stijging van het aantal werklozen kan men er vrij zeker vanuit gaan dat er ook nu weer een stijging van het aantal zelfmoorden zal zijn. Een stijging welke misschien wel hoger zal liggen als in 2009 (5%) en vrijwel zeker ook meerdere jaren zal gaan duren.

Denk je zelf na over zelfmoord? Neem dan direct contact op met de Zelfmoordpreventie:

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

4 Comments

  1. Catherine Reply

    Beste Jeroen,
    Ik vind dit een zeer interessant artikel dat mijn gevoelens bevestigt. Ik ken immers veel meer mensen met zelfmoorddoden In hun omgeving dan Coronadoden (om eerlijk te zijn ken ik slechts één enkele persoon die mensen kent die aan Corona overleden zijn) Geziwn de datum van het artikel zijn de cijfers wat achterhaald, en ik vroeg me af of u recenter cijfermateriaal heeft. Bij voorbaat hartelijk dank.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.