Bestaat racisme in de sport toch nog? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Bestaat racisme in de sport toch nog?

Racisme in de sport, ik dacht dat we dat wel hadden gehad. Jaren geleden was ik getuige van oerwoudgeluiden toen ik een voetbalwedstrijd bijwoonde. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik heb een mail naar de betreffende club gestuurd. Men schreef terug dat dit hun aandacht had. Klonk goed, het leek ook een incident. Geen enkele sportclub wil ook met racisme geassocieerd worden lijkt me.

Veel bekende sporters hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken tegen racisme. NO TO RACISM was jarenlang het credo van de UEFA, we hebben de borden met dat duidelijke standpunt vaak genoeg in beeld gezien. Inmiddels, en dat is al sinds 2017, hanteert de Europese voetbalbond Equal Game, wat je vrij kan vertalen als ‘spel voor iedereen’. Tegen racisme is dus vervangen door gelijkheid zou je kunnen concluderen. De UEFA benadrukt wel dat het nog steeds strijdt tegen racisme.

Sinterklaas is weer in het land en dus is ook de zwarte pieten discussie weer in alle hevigheid losgebarsten. Pegida grijpt het aan om zich te laten zien en ook Kim Kardashian vindt er iets van. Dat rijmt bijna, maar dat terzijde. Ze geeft tientallen miljoenen volgers iets om over na te denken, als ze dat nog niet deden natuurlijk.

Dan is er opeens een incident, opnieuw bij een Nederlandse voetbalclub. Het is dezelfde club die ik toen heb gemaild. Toeval bestaat niet. Ik heb niets tegen de club, integendeel, maar ik vind dat ze nu wel echt actie moeten ondernemen. Niet slim natuurlijk om in een snelle eerste reactie te doen alsof er niets is gebeurd. Het waren kraaien- en geen oerwoudgeluiden, zo werd gesuggereerd. Wel slim om vandaag gemeende excuses aan te bieden, door het bestuur van de club én door de trainer aan de speler die geëmotioneerd van het veld liep. Dat deed hij vast niet zomaar. Een scheidsrechter legt ook niet zomaar een wedstrijd stil. Ik hoop dat de club nu ook echt doorpakt. Het lijkt me niet zo moeilijk om na te gaan wie dit precies zijn geweest. Dit soort mensen moet je niet als supporter van je club willen hebben, wat je definitie van supporter dan ook is.

In de nieuwsgeving en op social media ging het los. Google op racisme en de artikelen vliegen om je oren. Er blijk meer te zijn gebeurd de laatste tijd, ook in Europese wedstrijden. Laten we ’t wel hebben over wat er echt is gebeurd. Een foto plaatsen van een duidelijk herkenbare supporter die de Hitlergroet zou hebben gebracht, gaat heel erg ver. De man kan ook een wegwerpgebaar aan het maken zijn of een gebaar van ‘donder toch op’. Heeft hij ’t wél gedaan, en dat zal blijken uit niet-stilstaande beelden, dan heeft hij iets uit te leggen. Dat geldt natuurlijk vooral ook voor de mensen die de oerwoudgeluiden maakten. Waarschijnlijk heeft het sociale aspect een rol gespeeld: meedoen om er bij te horen. Maar er is iemand begonnen. Wil die zich misschien even melden bij de betreffende speler en het gesprek aangaan? Dan ben je een vent.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.