Poll: Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven? 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven?

Hoop jij dat de avondklok in Nederland wordt opgeheven? Of is het beter als deze maatregel nog even van kracht blijft? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

Sinds 23 januari geldt er een avondklok in Nederland. Sindsdien mogen we tussen 21.00 en 4.30 uur niet meer over straat, tenzij we een geldige reden hebben. De avondklok zou in eerste instantie aflopen in februari, maar het demissionaire kabinet besloot deze maatregel onlangs nog te verlengen tot en met zeker 2 maart. Dat plan staat nu echter op losse schroeven, want door een uitspraak van de rechter dreigt de avondklok per direct te worden opgeheven.

Bekijk ook:
Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor

Rechtszaak over de avondklok in Nederland

Op dinsdagochtend oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. De maatregel was verkeerd onderbouwd en werd daarom door de rechter naar de prullenbak verwezen. Het kabinet was het niet eens met die beslissing en ging daarom met spoed in hoger beroep.

Het hoger beroep over de opheffing van de avondklok gaat aanstaande vrijdag van start, maar gistermiddag was er al een zitting om te beslissen of de avondklok tot de uitspraak wel van kracht blijft. Na een chaotische dag, waarbij de rechters onsuccesvol werden gewraakt, werd de avondklok voorlopig nog in stand gehouden. Als tijdens het hoger beroep ook wordt besloten om de avondklok op te heffen, dan zal de maatregel wellicht worden geschrapt.

Poll: Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven? 16

Kabinet komt met nieuwe avondklok spoedwet

Het demissionaire kabinet wacht de uitspraak van het gerechtshof niet af en heeft al een andere manier gevonden om de avondklok nog even te behouden. Vandaag wordt er een spoedwet naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin een nieuw versie van de avondklok wordt voorgesteld. Naar verwachting zal de Tweede Kamer de spoedwet op donderdag al behandelen en er over stemmen. Vrijdag is het dan de beurt aan de Eerste Kamer. Als beide kamers ermee instemmen, dan ligt een alternatief voor de avondklok gelijk klaar. De avondklok wordt dan gewoon behouden, zelfs als het gerechtshof zich achter de uitspraak schaart dat de maatregel per direct moet worden opgeheven.

Of de spoedwet over de nieuwe avondklok zo snel door beide kamers komt is echter maar de vraag. Het demissionaire kabinet heeft momenteel een kleine meerderheid in de Tweede Kamer en geen meerderheid in de Eerste Kamer. Andere partijen moeten de nieuwe spoedwet dus steunen, anders wordt de wet niet aangenomen. Hiermee is een nieuwe avondklok geen garantie, mochten de rechters besluiten om de avondklok op te heffen. Het is echter niet heel onwaarschijnlijk dat andere partijen ook de nieuwe wet zullen steunen, aangezien er eerder ook al oppositiepartijen waren die instemden met de avondklok.

Bekijk ook:
5 Politici die zich niet hielden aan de corona-regels

Avondklok; nuttige maatregel of niet effectief?

De vraag is of de avondklok een nuttige en effectieve maatregel is in de strijd tegen het aantal coronabesmettingen. Volgens het kabinet en de deskundigen van het Outbreak Management Team is dit een goede manier om het coronavirus tegen te gaan. Zij beweren dat de avondklok heel wat besmettingen heeft voorkomen. En dat deze maatregel, zeker nu er allerlei besmettelijkere varianten ronddwalen in Nederland, echt nodig is. Zij stellen dat zonder een avondklok een derde golf in Nederland zo maar eens een realiteit kan worden, en we daarom niet zonder kunnen.

Tegenstanders van de avondklok betwijfelen echter de effectiviteit van de avondklok. Zij beweren dat het nut ervan niet is bewezen én dat de maatregel tevens op een buitenproportionele manier onze bewegingsvrijheid aantast. De actiegroep Viruswaarheid, die de betreffende rechtszaak heeft aangespannen, stelt zelfs dat onze grondrechten door de avondklok worden aangetast. Zij zien de avondklok daarom het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Moet de avondklok blijven?

Het is dus nog even afwachten of de avondklok in Nederland wordt opgeheven. Vrijdag weten we waarschijnlijk meer, want dan zal het hoger beroep plaatsvinden. Als het gerechtshof dan besluit dat de avondklok mag blijven, dan zal deze maatregel niet verdwijnen. Maar, als het gerechtshof de uitspraak van dinsdag handhaaft, dan zal het kabinet met succes een nieuwe wet moeten invoeren. Anders verdwijnt de avondklok.

Hoe denk jij hierover? Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven. Of heb je liever dat de avondklok voorlopig nog even in stand blijft? En heb je eigenlijk veel last van de avondklok, of valt dat wel mee? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

 • Question of

  Hoop je dat de avondklok per direct wordt opgeheven?

  • Ja, ik hoop dat de avondklok per direct wordt opgeheven.
  • Nee, ik hoop dat de avondklok nog even blijft.
 • Question of

  Heb je veel last van de avondklok?

  • Ja, ik heb veel last van de avondklok.
  • Nee, ik heb weinig last van de avondklok.
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.