De gevolgen van te hard water 14
Saved Read later
Deel dit bericht

De gevolgen van te hard water

Het water dat uit de kraan komt, bevat altijd een bepaalde hoeveelheid kalk. Des te meer kalk in het water aanwezig is, des te harder het water is. Hard water is om meerdere redenen niet wenselijk, waardoor je iets tegen de kalkvorming in het water zou moeten doen.

Dat doe je bijvoorbeeld met één van de waterontharders. Deze systemen zijn in staat om kalk uit het water te filteren, waardoor het water een stuk minder hard wordt/is. Dit is wenselijk, aangezien (te) hard water meerdere negatieve gevolgen met zich mee brengt.

Kalk is van invloed op huishoudelijke apparaten

Mogelijk heb je het niet eens door, maar het water uit de kraan gebruik je in tal van huishoudelijke apparaten. Denk hierbij maar eens aan de waterkoker, je koffiezetapparaat en je wasmachine.

In deze huishoudelijke apparaten komt het water met kalk terecht, waarbij de kalk van grote invloed kan zijn. Kalk kan onderdelen in de machines aantasten en daarmee de levensduur flink verkorten. Uiteraard zit je daar niet op te wachten.

De smaak van het water veranderd

De kalk is ook van invloed op de smaak van het water. Je zou dit eigenlijk proefondervindelijk moeten ervaren. Als je een slokje hard water neemt, is de smaak oprecht dan anders dan als je een slokje zachter water zou nemen.

Bekijk ook:
Niet leuk, wel nodig: Zo regel je jouw uitvaartverzekering op een goede manier

Gebruik je geen waterontharder of één van de waterontkalkers? Dan merk je dit de gehele dag door aan de smaak van het water. Dit is bijvoorbeeld het geval als je thee of koffie drinkt. Of als je een glaasje water uit de kraan ‘tapt’.

Wel goed om te weten: de kalk zelf is niet van invloed op je gezondheid. Wat dat betreft kan het geen kwaad om (te) hard water te drinken.

Hard water is slecht voor de huid

Uiteraard heb je ook onder de douche te maken met het harde water. Het harde water zorgt voor een uitdroging van de huid, waardoor we kunnen stellen dat hard water slecht voor de huid is.

Hoe dit komt? Dit komt doordat de harde mineralen in het water ervoor zorgen dat de poriën in de huid open gaan staan. Het harde water kan hierdoor tot diep in de huid dringen, waarbij het harde water voor huidirritaties zorgt. Zeker als je al een relatief gevoelige huid hebt, is het zaak om gebruik van een waterontkalker of –ontharder te maken.

Bekijk ook:
Zo laat je jouw motor shinen

Hard water zorgt voor meer schoonmaakwerk

Als er uit de kraan in je woning hard water komt, is dit van grote invloed op bijvoorbeeld de kraan en wasbak. De kalkvorming is van grote invloed op deze onderdelen en daarmee ook op de hoeveelheid schoonmaakwerk.

Onderzoek wijst het volgende uit: hard water zorgt voor ongeveer twee keer zoveel schoonmaakwerk als ‘normaal’ water. Heb je een hekel aan het schoonmaken van je douche, badkamer en kranen? Zorg er dan voor dat je in je woning zo snel mogelijk afscheid neemt van het harde water. Op termijn bespaar je hier oprecht veel tijd – en ergernissen – mee.

Overigens is de kalk ook van grote invloed op het glaswerk in je woning. Je kunt hierbij denken aan je drinkglazen, maar ook aan de glazen douchewand in je badkamer. Het harde water laat de nodige kalkstrepen achter op de glazen onderdelen in je woning. Wil je hier van af? Gebruik dan een goede waterontharder.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.