Zweden geeft verblijfsvergunningen en bijstand aan terroristen 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Zweden geeft verblijfsvergunningen en bijstand aan terroristen

Verdachten van terrorisme en oorlogsmisdadigers welke Zweden niet kan uitzetten krijgen verblijfs- en werkvergunningen almede bijstand. Deze waarschuwing geeft het hoofd van de migratiedienst.

Het hoofd van de migratiedienst waarschuwt dat Zweden een “veilige haven is geworden voor terroristen en oorlogsmisdadigers”. Zweden geeft hen namelijk verblijfs- en werkvergunningen soms zelfs een paspoort en daarnaast krijgen ze financiële bijstand van de staat. Gevaarlijke criminelen die niet uitgezet kunnen worden door huidige wetgeving kunnen zo zonder probleem in Zweden komen te wonen met allerlei veiligheidsrisico's als gevolg.

Zweeds Systeem

Zweden geeft verblijfsvergunningen en bijstand aan terroristen 9

Het Noord-Europese land staat bekend om haar open deur beleid voor vluchtelingen, maar ze kan applicaties tot asiel weigeren om veiligheidsredenen. De Zweedse veiligheidsdienst (SÄPO) heeft de autoriteit om een persoon uit te zetten als deze verdacht is van terroristische feiten of andere serieuze misdaden.

Het bevel tot deportatie afgeven en het uitvoeren daarvan zijn echter twee totaal verschillende zaken. Zweden stuurt namelijk geen personen terug naar landen als deze daar de kans hebben om (strafrechtelijk)vervolgt, gemarteld te worden of waar ze de doodstraf kunnen krijgen. Dus hoewel sommige mensen gedeporteerd dienen te worden kan de deportatie niet uitgevoerd worden door deze regelgeving. Terwijl de personen in kwestie zich in Zweden bevinden krijgen ze vervolgens een tijdelijke verblijfsvergunning soms zelfs een paspoort waarmee ze zich dan vrij kunnen bewegen binnen de gehele Europese Unie.

Bekijk ook:
De spreidingswet in Nederland komt eraan, maar hoe zit dat met de rest van Europa?

Mikael Ribbenvik

Het hoofd van de Zweedse migratiedienst Mikael Ribbenvik gaf aan dat andere landen: “het moeilijk kunnen begrijpen dat mensen welke we as zeer gevaarlijk bestempelen toch een paspoort ontvangen of een verblijfsvergunning”. Ribbenvik is daarom van mening dat de huidige situatie en regelgeving “onredelijk is” en er voor zorgt dat Zweden een vrijhaven voor terroristen oorlogsmisdadigers is geworden.

Zijn dienst wil daarom nieuwe regelgeving welke deze maas in de wet afsluit. Enkele jaren geleden probeerde de immigratiedienst onder zijn leiding al met speciale procedures verblijfsvergunningen te weigeren, rechters staken hier echter een stokje voor.

Veiligheidsonderzoek

Momenteel is er een veiligheidsonderzoek gaande naar hoe Zweden omgaat met asiel zoekers. Dit onderzoek zal waarschijnlijk eind maart afgerond zijn. Het hoofd van de migratiedienst geeft aan dat het van groot belang is dat er ook goed gekeken zal worden naar de “deportatie ontspringers”.

Een record van 122 mensen welke een veiligheidsrisico bleken te zijn kregen bijvoorbeeld vorig jaar allemaal een verblijfsvergunning gaf Ribbenvik aan.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Zweden heeft er momenteel moeite mee de liberale standpunten ten aanzien van migratie vast te houden. Dit door een explosieve stijging van zware criminaliteit, aanrandingen en verkrachtingen welke het land teisteren sinds de vluchtelingen crisis. Volgens critici van de regering stopt de regering deze problemen liever in een doofpot uit angst om als xenofobisch te worden bestempeld.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

983

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.