in

Zweden geeft verblijfsvergunningen en bijstand aan terroristen

Verdachten van terrorisme en oorlogsmisdadigers welke Zweden niet kan uitzetten krijgen verblijfs- en werkvergunningen almede bijstand. Deze waarschuwing geeft het hoofd van de migratiedienst.

Het hoofd van de migratiedienst waarschuwt dat Zweden een “veilige haven is geworden voor terroristen en oorlogsmisdadigers”. Zweden geeft hen namelijk verblijfs- en werkvergunningen soms zelfs een paspoort en daarnaast krijgen ze financiële bijstand van de staat. Gevaarlijke criminelen die niet uitgezet kunnen worden door huidige wetgeving kunnen zo zonder probleem in Zweden komen te wonen met allerlei veiligheidsrisico’s als gevolg.

Zweeds Systeem

Het Noord-Europese land staat bekend om haar open deur beleid voor vluchtelingen, maar ze kan applicaties tot asiel weigeren om veiligheidsredenen. De Zweedse veiligheidsdienst (SÄPO) heeft de autoriteit om een persoon uit te zetten als deze verdacht is van terroristische feiten of andere serieuze misdaden.

Het bevel tot deportatie afgeven en het uitvoeren daarvan zijn echter twee totaal verschillende zaken. Zweden stuurt namelijk geen personen terug naar landen als deze daar de kans hebben om (strafrechtelijk)vervolgt, gemarteld te worden of waar ze de doodstraf kunnen krijgen. Dus hoewel sommige mensen gedeporteerd dienen te worden kan de deportatie niet uitgevoerd worden door deze regelgeving. Terwijl de personen in kwestie zich in Zweden bevinden krijgen ze vervolgens een tijdelijke verblijfsvergunning soms zelfs een paspoort waarmee ze zich dan vrij kunnen bewegen binnen de gehele Europese Unie.

Lees ook:
Stadionbouwers Qatar kregen zeven maanden lang geen salaris

Mikael Ribbenvik

Het hoofd van de Zweedse migratiedienst Mikael Ribbenvik gaf aan dat andere landen: “het moeilijk kunnen begrijpen dat mensen welke we as zeer gevaarlijk bestempelen toch een paspoort ontvangen of een verblijfsvergunning”. Ribbenvik is daarom van mening dat de huidige situatie en regelgeving “onredelijk is” en er voor zorgt dat Zweden een vrijhaven voor terroristen oorlogsmisdadigers is geworden.

Zijn dienst wil daarom nieuwe regelgeving welke deze maas in de wet afsluit. Enkele jaren geleden probeerde de immigratiedienst onder zijn leiding al met speciale procedures verblijfsvergunningen te weigeren, rechters staken hier echter een stokje voor.

Veiligheidsonderzoek

Momenteel is er een veiligheidsonderzoek gaande naar hoe Zweden omgaat met asiel zoekers. Dit onderzoek zal waarschijnlijk eind maart afgerond zijn. Het hoofd van de migratiedienst geeft aan dat het van groot belang is dat er ook goed gekeken zal worden naar de “deportatie ontspringers”.

Een record van 122 mensen welke een veiligheidsrisico bleken te zijn kregen bijvoorbeeld vorig jaar allemaal een verblijfsvergunning gaf Ribbenvik aan.

Zweden heeft er momenteel moeite mee de liberale standpunten ten aanzien van migratie vast te houden. Dit door een explosieve stijging van zware criminaliteit, aanrandingen en verkrachtingen welke het land teisteren sinds de vluchtelingen crisis. Volgens critici van de regering stopt de regering deze problemen liever in een doofpot uit angst om als xenofobisch te worden bestempeld.

Lees ook:
Failliete ondernemers protesteren naakt bij hoofdkantoor PostNL

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Man verklaart moorden: “Ik dacht dat ik aan het gamen was.”

Misofonie

Misofonie: haat voor geluid