Wordt Schotland straks onafhankelijk? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wordt Schotland straks onafhankelijk?

Veel Schotten dromen al lang van hun onafhankelijkheid. Vandaag kwam die droom een stapje dichterbij nadat voorstanders van een onafhankelijk Schotland wonnen bij de regionale verkiezingen. De grote vraag blijft; wordt Schotland straks echt onafhankelijk?

Vandaag waren er regionale verkiezingen in Schotland. De Schotse Nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon wonnen maar liefst 63 zetels en is daarmee de grote winnaar. De SNP had hiermee bijna een absolute meerderheid te pakken, want het Schotse parlement telt 129 zetels totaal.

De SNP is een grote voorstander van de onafhankelijkheid van Schotland en wil dit voor elkaar krijgen met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Nu de partij heeft gewonnen komt een nieuw referendum een stap dichterbij. Samen met de Green Party heeft de SNP hier namelijk genoeg steun voor.

Johnson wil referendum blokkeren

Niet iedereen is echter blij met de roep voor een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. De Britse premier Boris Johnson heeft al aangegeven dat hij een nieuw referendum niet zal toestaan. En dat is belangrijk, want zonder toestemming van Johnson gaat het niet door. Het is echter de vraag of hij dit voor altijd kan blokkeren. De Schotten hebben met de recente verkiezingen duidelijk aangegeven wat ze willen: een nieuw referendum over hun onafhankelijkheid.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Zonder toestemming van Johnson blijft een referendum voorlopig uit, maar de Schotten hebben wel andere mogelijkheden om hem hiervoor te motiveren. Zo kunnen ze demonstraties organiseren tegen Johnson en het Verenigd Koninkrijk, of een rechtszaak aanspannen. Daarnaast kunnen ze ook een referendum houden zonder zijn toestemming, maar dat zal de verstandshouding tussen de twee landen niet bepaald bevorderen.

Referendum onafhankelijkheid Schotland 2014

De droom voor een onafhankelijk Schotland heerst al veel langer in het land. In 2014 werd er al eerder een referendum gehouden. Op 18 september gingen de Schotten destijds naar de stembussen om over het lot van hun land te beslissen. Uiteindelijk stemden ruim 55 procent van de schotten tegen de onafhankelijkheid. De Schotten wilden toen nog met een kleine meerderheid bij het Verenigd Koninkrijk blijven. Het referendum kende toen een hoge opkomst; ongeveer 84 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Meer regio's willen onafhankelijkheid

De Schotten zijn niet de enige die dromen van de onafhankelijkheid. In Europa – maar ook in de rest van de wereld – zijn er namelijk genoeg andere regio's die hun onafhankelijkheid na streven. Zo droomt bijvoorbeeld een deel van de inwoners van Catalonië, Vlamingen, Friesland en Beieren over hun onafhankelijkheid.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

De Catalanen probeerden een paar jaar terug nog op eigen houtje hun onafhankelijkheid te realiseren. In 2017 hield de regionale overheid van Catalonië een onafhankelijkheidsreferendum, tegen de wens in van de Spaanse regering. In totaal stemden destijds 90 procent van de stemmers voor de afscheiding, maar de uitslag werd door de regering genegeerd en de voltallige Catalaanse regering werd gearresteerd en vervolgd. Het werd een mislukte poging, en Catalonië hoort nog steeds bij Spanje.

De Schotten zullen daarom niet zo snel zelf een referendum uitroepen zonder de steun van de Britse premier. Waarschijnlijk willen ze het Catalaanse rampscenario voorkomen. Eerst zullen ze het dus op andere legale manieren hun doel na streven. Maar, als dat niet werkt, kan een eigen referendum nog altijd een laatste optie zijn…

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.