in ,

AngryAngry OMGOMG

Wat is #Ikdoenietmeermee en waarom is dit trending?

En wat willen zij hiermee bereiken?

#ikdoenietmeermee

De laatste dagen beginnen steeds meer BN’ers en YouTubers de #Ikdoenietmeermee te gebruiken. Wat betekent dit precies? De hashtag is onderdeel van een protest tegen de coronamaatregelen. Door de hashtag te gebruiken eisen zij ‘eerlijkheid en transparantie’ van de overheid. Onder andere Famke Louise, Thomas Berge en Tim Douwsma doen deze oproep.

#Ikdoenietmeermee

“Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle”, dat is wat er gezegd wordt in de filmpjes op Instagram. Ook “Free the people” wordt regelmatig gezegd. Alle filmpjes hebben dezelfde tekst in de beschrijving, namelijk dat zij niet meer ‘hun bek zullen houden’ als antwoord op premier Rutte. Er worden vragen gesteld over het nut van de mondkapjes in het openbaar en de anderhalve meter regel. Tevens worden er ook vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de PCR-test die gebruikt wordt om op corona te testen.

View this post on Instagram

WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen. De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend. Wij zeggen 'NEE' tegen alle maatregelen totdat de overheid het beleid controleerbaar kan rechtvaardigen. Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er één voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE. Power to the people!

A post shared by THOMAS BERGE (@thomasbergeofficial) on

View this post on Instagram

Ik maak me zorgen. WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van mijn en onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen. De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend. Wij zeggen symbolisch 'NEE' tot hier. Genoeg is genoeg. Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er één voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE

A post shared by Tim Douwsma (@timdouwsma) on

#Ikdoewelmee

Politici en andere BN’ers beantwoorden de protest hashtags met hun eigen #Ikdoewelmee. Zij geven fel kritiek op de oproep. Zo zou de hashtag egoïstisch en lui zijn, hoewel de vragen niet allemaal onterecht zijn.

“Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen.” – VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff

Een paar maanden geleden nam Thomas Berge, nu lid van het #Ikdoenietmeermee kamp, nog een ‘coronalied’ op waarin gezongen werd dat we samen tegen het virus vechten.

Overheid vraagt hulp

Volgens verschillende influencers zou de overheid hen om hulp gevraagd hebben om jongeren meer te betrekken bij het coronabeleid. Zo vertelt rapper Bizzey dat hij onlangs nog ‘een tonnetje’ geboden werd door het RIVM om een filmpje voor hun op te nemen. Toch zijn er steeds meer BN’ers die zich de laatste maanden tegen het beleid keren. Samen hebben zij miljoenen volgers, maar het is nog maar de vraag wat de impact van #Ikdoenietmeermee zal zijn.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Een Reactie

Plaats een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Week 38 Nieuwsquiz

De aliens zijn al op aarde, geloof jij het?