Van afgedankte jeans naar duurzame armbanden 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Van afgedankte jeans naar duurzame armbanden

Jaarlijks produceert de mode-industrie wereldwijd vier miljard spijkerbroeken waarvan het overgrote deel uiteindelijk belandt in de verbrandingsoven, op het stort of in laagwaardige producten als poetsdoeken. Onnodige verspilling want met de juiste kennis, techniek en creativiteit zijn van afgedankte jeans hoogwaardige designproducten te maken. Het Nederlandse DenimX bewijst al vele jaren dat zij over deze knowhow beschikt. Het meest recente bewijs is een modieuze collectie armbanden, gemaakt van gerecyclede jeans die onder de naam Denimagic op de markt wordt gebracht. Via crowdfundingsite Kickstarter wil de onderneming het benodigde startkapitaal ophalen.

Upcycling

Met de Denimagic-armband collectie wil Marc Meijers, industrieel ontwerper en oprichter van DenimX, de wereld een beetje beter en mooier maken. ‘Gedreven door de fast fashion industry kopen wij steeds meer kleding van mindere kwaliteit. Kledingstukken worden na slechts een paar keer dragen al vervangen of weggedaan. Het gevolg is de enorme toename van de berg textielafval die wij als samenleving produceren. Dit baart mij grote zorgen. Na meerdere jaren van intensief onderzoek is het mij gelukt om op verschillende manieren van oude jeans weer mooie producten te maken zoals stoelen, tassen, tafels en lampen.

Bekijk ook:
Op naar de zomer: Dit zijn de bikini trends van 2024

Dat klinkt simpeler dan het is. Na het sorteren en uiteenrafelen van afgedankte spijkerbroeken combineren wij de jeansvezels met een bio-based of gerecycled plastic. Samen met onze productiepartners verwerken wij deze mix tot een duurzaam plaatmateriaal, vilt of garen. Met het gerecyclede denimgaren ontwierp ik een collectie eigentijdse armbanden die de oorsprong van het materiaal laat zien. Ik ben ervan overtuigd dat mooi ontworpen en duurzaam gemaakte producten goed zijn voor de gebruiker én de planeet’ De vraag die we daarbij stellen is: doe jij ook mee? Want alleen samen maken we het verschil’.

Kickstarter.com

Vanaf 22 september kan tegen speciaal tarief op de Denimagic-armbandcollectie worden ingetekend via de crowdfundingsite kickstarter.com. Met het opgehaalde geld financiert DenimX de eerste grote productiebatch. Na de dertig dagen durende campagne zijn de armbanden tevens verkrijgbaar via de D­­­­­enimagic website. Op deze site zijn ook alle andere duurzame designproducten te vinden die gemaakt zijn van gerecyclede jeans.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.