Waku Waku, het begin van de burgerlijke ongehoorzaamheid? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Waku Waku, het begin van de burgerlijke ongehoorzaamheid?

,,Het is een aantal avonden onrustig geweest rond het Utrechtse restaurant Waku Waku. De eigenaar had al aangekondigd dat vanaf 25 september iedereen weer welkom zou zijn in het etablissement. Controle op de QR-code van Corona Check zou niet aan de orde komen. Dat was voor de eigenaar een kwestie van principe en niet wat betreft de uitvoeringsmaatregelen. In het restaurant is iedereen welkom ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur, seksuele geaardheid en nu ook medische status.

De gemeente had eerder bij monde van de burgemeester al aangekondigd dat er maatregelen zouden worden genomen indien de controle op QR-code bij binnenkomst niet zou worden uitgevoerd. Na een aantal onrustige avonden nodigde men de eigenaar van het restaurant op het gemeentehuis uit. Dat veranderde niets aan de situatie.

Op maandagavond 27 september was de politie in grote getale aanwezig. De politie trad echter niet op toen er het restaurant niet controleerde op de code. De volgende ochtend gaf de burgemeester opdracht om het pand van nieuwe sloten te voorzien. Het restaurant moet gesloten blijven, totdat de controle niet langer verplicht is of alsnog toegepast wordt. Er zijn ook een beperkt aantal andere horecagelegenheden waar dezelfde problematiek speelt.

https://twitter.com/estherouwehand/status/1442767604918149125

Is het een schending van grondrechten?

Het was tot voor kort bijna ondenkbaar dat de overheid zo ver zou gaan om maatregelen af te dwingen bij burgers. Ook bij zaken als de handel in softdrugs of het kraken van woonruimte werd in de meeste gevallen gedoogd. Tenzij er echt geen andere oplossing meer bestond dan optreden met politiegeweld. In dit geval is er sprake van een principiële keuze. Dit van zowel de uitbater van het restaurant als de gasten die er vrijwillig aan een tafeltje schuiven.

Door het optreden van Mona Keijzer weten we dat ook in regeringskringen niet alle bewindslieden het standpunt over de QR-code delen. Is er voldoende reden om een dergelijke rigoureuze verdeling te maken binnen de bevolking? Is het te verantwoorden dat men een deel van de bevolking uitsluit van basale zaken? Het gebruik van een horeca-toilet binnen een pand is bijvoorbeeld niet toegestaan, indien er geen QR-code kan worden getoond.

Bekijk ook:
Mona Keijzer van het CDA, Dona Quichotte van de Lage Landen?

Wordt de apartheidspas de aanleiding voor de apartheidsplas? Komen er straks bordjes bij winkels en andere panden waarop staat: Geen toegang zonder QR-code? Het zal immers duidelijk zijn dat degene die wel een QR-code hebben niet overlopen van sympathie voor de groep die antivaxxers wordt genoemd.

De angst lijkt nog steeds de regeren

Nu een behoorlijk percentage van de bevolking is gevaccineerd, zou de groepsimmuniteit waarop Rutte ongeveer 2 jaar hamert, wel bereikt moeten zijn. Maar nog steeds is er weinig zeker over corona. Alles lijkt erop te duiden dat het virus onder bedwang is vanwege de relatief hoge vaccinatiegraad in ons land. Daarbij is het ook duidelijk dat de huidige varianten onder controle gehouden worden door het vaccin. Althans de reactie van het lichaam daarop. Cijfers laten zien dat gevaccineerden ongeveer evenveel kans hebben om in het ziekenhuis te belanden met complicaties als bij de gewone griep. Tenslotte zijn ook niet voor niets de vele maatregelen opgeheven.

Heeft het dan nog zin om met een QR-code te werken voor een bezoekje aan de dierentuin of het museum als je na afloop van het bezoek in een demonstratie van anti-vaxxers kunt terechtkomen? Het was ook het argument van Mona Keijzer. Is de QR-code verdedigbaar in de huidige situatie? Zeker gelet op de enorme gevolgen voor degene die er – om diverse redenen – voor hebben gekozen om geen injecties te laten geven? Of is de oorlog tegen corona nog lang niet beslist en zullen we in de komende maanden dankbaar zijn voor het speeltje van Hugo de Jonge? Wat denk jij ervan?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.