winterjassen gevaarlijk in de auto

Waarschuwing: draag geen dikke winterjas onder de autogordel

0 Shares

De Duits automobielclub ADAC is met een belangrijke waarschuwing gekomen: draag geen dikke winterjassen onder de autogordel. Vooral kinderen kunnen bij een noodstop zware of dodelijke verwondingen oplopen.

Geen winterjas onder autogordel

In een test werd een kop-staartbotsing nagebootst met een volwassen- en een kindertestpop. Allebei de poppen droegen een dikke winterjas. Wat bleek nu? Tijdens de test werd er met een snelheid van 16 kilometer per uur een noodstop gemaakt waardoor de autogordels diep in de buik van allebei de testpoppen sneden. Dit heeft alles te maken met de dikke voering van een winterjas. De voering zorgt voor extra ruimte tussen het lichaam en de gordel waardoor deze niet goed aansluit.

Winterjassen gevaarlijk in de auto

Doordat de gordel niet helemaal aansluit op het lichaam krijg je extra ruimte die het mogelijk maakt voor de gordel om te draaien. Dit is vooral het geval bij een botsing vanaf de zijkant. Wanneer de gordel draait kan deze in de buik snijden en ernstige verwondingen veroorzaken aan zacht weefsel zoals de darmen, lever of milt. Ook interne bloedingen kunnen ontstaan wat fataal kan zijn voor kinderen. Er wordt daarom aangeraden door zowel de ANWB als de Duits automobielclub ADAC om geen dikke jas te dragen in de auto. Is het te koud in de auto zonder jas? Doe de jas dan over de gordel heen.

Voordelen extreme kou gezondheid

Het is niet erg om het af en toe koud te hebben. In tegenstelling zelfs, kou heeft juist voordelen voor de gezondheid. Zo verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën bij een lage temperatuur. Het lichaam probeert constant een optimale lichaamstemperatuur te behouden en moet bij kou extra zijn best doen om op dit lichaamstemperatuur te komen. Daarnaast slaap je beter bij koud weer. En wat blijkt? Zelfs de concentratie wordt beter bij een lage temperatuur. Ook is koud weer goed voor de huid omdat de bloedvaten actief blijven om de lichaamstemperatuur te regelen. Het is dus helemaal niet erg om een keertje zonder die dikke winterjas de auto in te stappen. Ga je met jouw kind op stap? Dan wil je natuurlijk wel dat hij of zij het lekker warm heeft. Kies voortaan toch voor een deken of doe de jas boven de gordel aan.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.