winterjassen gevaarlijk in de auto
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarschuwing: draag geen dikke winterjas onder de autogordel

De Duits automobielclub ADAC is met een belangrijke waarschuwing gekomen: draag geen dikke winterjassen onder de autogordel. Vooral kinderen kunnen bij een noodstop zware of dodelijke verwondingen oplopen.

Geen winterjas onder autogordel

In een test werd een kop-staartbotsing nagebootst met een volwassen- en een kindertestpop. Allebei de poppen droegen een dikke winterjas. Wat bleek nu? Tijdens de test werd er met een snelheid van 16 kilometer per uur een noodstop gemaakt waardoor de autogordels diep in de buik van allebei de testpoppen sneden. Dit heeft alles te maken met de dikke voering van een winterjas. De voering zorgt voor extra ruimte tussen het lichaam en de gordel waardoor deze niet goed aansluit.

Winterjassen gevaarlijk in de auto

Doordat de gordel niet helemaal aansluit op het lichaam krijg je extra ruimte die het mogelijk maakt voor de gordel om te draaien. Dit is vooral het geval bij een botsing vanaf de zijkant. Wanneer de gordel draait kan deze in de buik snijden en ernstige verwondingen veroorzaken aan zacht weefsel zoals de darmen, lever of milt. Ook interne bloedingen kunnen ontstaan wat fataal kan zijn voor kinderen. Er wordt daarom aangeraden door zowel de ANWB als de Duits automobielclub ADAC om geen dikke jas te dragen in de auto. Is het te koud in de auto zonder jas? Doe de jas dan over de gordel heen.

Bekijk ook:
De spreidingswet in Nederland komt eraan, maar hoe zit dat met de rest van Europa?

Voordelen extreme kou gezondheid

Het is niet erg om het af en toe koud te hebben. In tegenstelling zelfs, kou heeft juist voordelen voor de gezondheid. Zo verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën bij een lage temperatuur. Het lichaam probeert constant een optimale lichaamstemperatuur te behouden en moet bij kou extra zijn best doen om op dit lichaamstemperatuur te komen. Daarnaast slaap je beter bij koud weer. En wat blijkt? Zelfs de concentratie wordt beter bij een lage temperatuur. Ook is koud weer goed voor de huid omdat de bloedvaten actief blijven om de lichaamstemperatuur te regelen. Het is dus helemaal niet erg om een keertje zonder die dikke winterjas de auto in te stappen. Ga je met jouw kind op stap? Dan wil je natuurlijk wel dat hij of zij het lekker warm heeft. Kies voortaan toch voor een deken of doe de jas boven de gordel aan.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.