storm
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom kreeg storm Ciara een naam?

Nederland heeft zijn eerste storm van 2020 achter de rug. Niet zo heel bijzonder zou je denken, een storm gebeurt elk jaar wel. Toch was er dit keer iets anders aan deze storm: de storm had een naam gekregen. Wij hebben het in Nederland nog niet vaak mogen meemaken dat een storm een naam heeft gekregen. Sterker nog, er is nog geen enkele storm geweest die een naam heeft gekregen in Nederland. Wat was er dan zo bijzonder aan storm Ciara?

Straight to the point

storm schade

Het heeft allemaal te maken met hoe sterk de storm gaat zijn. Meestal is het zo dat een storm in Nederland niet veel meer gevaar en ophef veroorzaakt dan een simpele code geel. Dat is wat Ciara anders maakt dan de andere stormen: deze storm kreeg code oranje. Een storm krijgt pas een naam als er een code oranje afgegeven wordt. Als we gewaarschuwd worden middels een code oranje wilt dat zeggen dat we voorbereid moeten zijn. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen vaak alerter zijn als er een code afgegeven wordt. Ook worden zij zich dan meer bewust van de gevaren die een storm kan brengen. Bij een code rood is er pas echt sprake van een onhandelbare situatie en moeten er maatregelen getroffen worden. Verder is het ook voor de media en verschillende weerinstituten makkelijker om te weten dat zij het over dezelfde storm hebben als er een naam bij het fenomeen hoort.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hoe krijgt een storm zijn naam?

storm op zee

Hoewel er veel grappen zijn over hoe een storm zijn naam krijgt, is er toch maar één manier waarop die naam gekozen wordt. We kunnen je ervan verzekeren dat deze namen echt niet gebaseerd zijn op een ex van de bedenker. Eumetnet, een netwerk van Europese nationale meteorologische diensten, heeft een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa. De namen van het huidige stormseizoen bestaan grotendeels uit Britse en Ierse inzendingen. De eerste twee stormen die over het Verenigd Koninkrijk zijn getrokken hebben wij in Nederland gelukkig niet meegemaakt. De derde storm was dus Ciara, vandaar dat deze storm ook met de derde letter van het alfabet begint.

Wat zijn de namen dit jaar?

De namen voor het stormseizoen van 2019-2010 zijn als volgt:

Atiyah
Brendan
Ciara
Dennis
Ellen
Francis
Gerda
Hugh
Iris
Jan
Kitty
Liam
Maura
Noah
Olivia
Piet
Q—–
Róisín
Samir
Tara
U—-
Vince
Willow
X—-
Y—-
Z—-

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.