Vrouw van 82 gaat de ruimte in
Saved Read later
Deel dit bericht

Vrouw van 82 gaat de ruimte in

Op 21 juli begint de eerste toeristische ruimtevlucht ooit. Aan boord zullen zijn Jeff Bezos, de rijkste man op aarde en baas van Amazon en zijn broer zijn. Daarnaast is er een plaats voor de hoogste bieder voor een ticket. Deze vooralsnog onbekende heeft meerdere miljoenen moeten neerleggen voor een vlucht met een raket van Blue Origin, een bedrijf dat ook in het bezit is van Bezos. Nu heeft Jeff ook een vierde passagier uitgenodigd: Wally Funk, een vrouw van 82.

Wie is Wally Funk?

Wally Funk is een begrip in de VS, maar nauwelijks bekend buiten haar vaderland. Ze behoorde in de jaren 60 van de vorige eeuw tot Mercury-13. Dat was een groep van 13 vrouwen die door NASA  werden opgeleid tot astronaut. Voor geen van de 13 kwam het ooit tot een ruimtevlucht.

Funk begon daarna een carrière in de luchtvaart, voor een vrouw in die tijd een bijzondere keuze. Ze leerde in totaal meer dan 3.000 mensen om een straaljager te vliegen. Ze werd ook de eerste vrouw die werd benoemd in de NTSB. De NTSB is de organisatie die onder andere vliegtuigongelukken onderzoekt als daarbij een Amerikaans belang is. Ook was ze de eerste vrouwelijke inspecteur bij de FAA (Federal Aviation Administration). Wally Funk heeft haar sporen dan ook wel verdiend en krijgt van Jeff Bezos nu de mogelijkheid om alsnog officieel astronaut te worden.

Bekijk ook:
Vuilniswagens in de ruimte

Hoe zit de ruimtevlucht van Bezos er eigenlijk uit?

Het is al lang een droom van Bezos om ook ‘gewone’ mensen een ‘ruimtereis’ te laten maken. Dat is overigens maar van korte duur. De raket zal tot 100 kilometer boven het aardoppervlakte stijgen en daar 10 minuten blijven zweven. De passagiers zullen enkele minuten van gewichtloosheid meemaken en ook de kromming van de aarde kunnen zien. Dat is iets dat tot dusverre slechts aan een handjevol mensen in de realiteit is overkomen: de astronauten die de aarde tijdelijk hebben verlaten. Het is derhalve niet verwonderlijk dat veel (rijke) mensen ook deze kans zouden willen krijgen. Wellicht is het ook voor Jeff Bezos een goede reclame om te laten zien dat ook op hogere leeftijd een dergelijk toeristisch uitstapje nog mogelijk is.

Ruimtevaart Jeff Bezos

Wat kost die ruimtereis van Bezos?

Het zal duidelijk zijn dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan deze ruimtevlucht. Blue Origin is een onderneming die uitsluitend privé wordt gefinancierd door Bezos. Het is derhalve onbekend hoeveel de vlucht precies gaat kosten. Wel heeft Bezos aangegeven dat hij jaarlijks $ 1 miljard investeert in het bedrijf. Dat er grote belangstelling is om een ruimtevlucht te maken, bleek uit het feit dat er 7.500 biedingen zijn gedaan op het eerste ticket. Eerst leek het erop dat de hoogste bieding rond de $ 4 miljoen zou gaan liggen. Toen echter bekend werd dat Jeff Bezos zelf ook mee zou gaan, steeg de prijs snel om uit te komen op $ 28 miljoen.

Bekijk ook:
Dit zijn de rijkste mensen ter wereld

Miljardairs in de ruimte

Niet alleen Jeff Bezos heeft een fascinatie voor de ruimte, ook Elon Musk, de op één na rijkste man ter wereld, heeft een eigen ruimtevaartbedrijf. Hij heeft nog niet aangekondigd zelf een reis te zullen maken. Wellicht is hij nog te druk als grote baas van Tesla, maker van elektrische auto’s. Richard Branson, miljardair en vroegere eigenaar van Virgin Airlines, vliegt wel mee met een testvlucht van een van zijn raketten en zelfs 11 dagen eerder dan Bezos. Het is niet bekend of hij ook de titel astronaut zal krijgen. Volgens de Internationale Luchtvaartorganisatie moet je 100 kilometer of hoger hebben gevlogen om jezelf astronaut te mogen noemen?

Zou jij mee willen op een ruimtevlucht als het geld geen probleem was? Laat gerust een reactie achter.

Bekijk ook:
Gaat MIRI buitenaards leven ontdekken?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.