Spanning stijgt in Zuid-Italië 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Spanning stijgt in Zuid-Italië

Andrà tutto bene het “alles komt goed” wat enkele weken geleden nog volop te horen was vanaf de balkons in Italië maakt plaats voor een ander geluid. Zeker in het zuiden van het land blijkt dat zeker niet alles goed komt. De spanning loopt op en burgemeesters waarschuwen de nationale regering intussen voor een volksopstand.

Mensen dansen niet meer op het balkon, ze zijn bang en niet voor het virus maar voor de armoede. Veel mensen lijden honger en er staan lange rijen bij de voedselbanken. Hoewel het aantal coronadoden langzaam afneemt, steekt er in het zuiden een ander probleem de kop op. Veel mensen werken er zwart in de horeca en krijgen daarom geen uitkering van de staat. Mensen zitten volledig zonder inkomen en het eten in de koelkast raakt op.

Spanning stijgt in Zuid-Italië 15

In Campania, Calabrië, Sicilië en Puglia zijn de mensen het hardste getroffen. Kleine ondernemers worden gedwongen eten af te geven aan de mensen en de supermarkten worden beveiligd door de politie tegen plunderingen. Op de sociale media worden voor die plunderingen massaal afspraken gemaakt en meerdere supermarkten kregen ermee te maken. Mensen gooide hun winkelkar vol en liepen zonder te betalen naar buiten.

Paride Ezzine, een bediende in Palermo krijgt geen salaris meer, dit omdat het restaurant dicht is. Hij zijn vrouw en twee kinderen zijn bijna door al hun geld heen, hoelang het nog goed gaat is zeer de vraag. Toen hij de bank om uitstel van betaling vroeg was het antwoord “nee”. Ongeveer 3.3 miljoen Italianen zitten in eenzelfde situatie volgens de cijfers van CGIA Mestre, een in Venetie gevestigde associatie voor kleine bedrijven.

Bekijk ook:
Elektrische step kopen? Dit zijn de wetten en regels

De realiteit

In werkelijkheid weet eigenlijk niemand hoe slecht het er voor staat geeft Giovanni Orsina toe, een professor in de politiek van de Luiss Universiteit te Rome. Veel mensen leven van dag tot dag, werken voor zichzelf en hun geld raakt hoe langer de lockdown duurt sneller op. De regering heeft € 4.3 miljard vrijgemaakt om de gemeentes te helpen. Ook komt er € 400 miljoen vrij voor voedselbonnen. Vooral dat laatste is volgens plaatselijke burgemeesters veel te weinig.

Neem de burgemeester van Catania, Salvo Pogliese. Deze gaf aan dat het veel te weinig geld was voor voedselbonnen. Mensen hebben totaal geen inkomen meer en degene die altijd waardig hebben geleefd bevinden zich volgens hem nu in een benarde situatie. Een van de problemen is dat het geld (de € 4.3 miljard) in mei gegeven zou worden, veel van dit geld is al uitbesteed. Als dit nu ineens voor voedsel moet worden uitgegeven dan houden gemeentes geen geld meer over voor andere uitgaves.

Maffia en georganiseerde misdaad

Een ander probleem is dat de maffia gebruikt maakt van de situatie om de bevolking aan te sporen tot een revolutie. Onder andere een Facebook groep genaamd “Nationale Revolutie” roept mensen op supermarkten te plunderen. En gezien veel gezinnen met een lege koelkast en zonder inkomen zitten is de groep niet aan dovemans oren gericht.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Volgens de Siciliaanse anti-terrorisme eenheid van de politie zitten er mensen achter de groep die hun geld voor de crisis verdiende met inbraken en roofovervallen. Omdat momenteel alleen supermarkten en apotheken open zijn richten deze criminelen zich nu vooral op deze winkels. De burgemeester van Palermo heeft de overheid gevraagd om een noodfonds voor mensen zonder inkomen. Dit omdat er een reële angst bestaat dat mensen anders onder druk van de maffia gedwongen worden tot het plegen van geweld.

Ook is er angst dat de maffia haar voordeel zal halen uit de ontstane armoede. Mensen zijn arm, de maffia heeft nog genoeg geld om deze mensen te rekruteren. Als ze dan eenmaal voor de maffia werken is er voor hen geen weg meer terug. Ook ondernemers die in het nauw zitten zijn een gemakkelijke prooi voor de maffia, geld vragen van de overheid is immers niet gemakkelijk door de heersende burocratie.

“De burocratie is de vijand van het systeem in ons land” gaf Massimiliano Panarari professor aan de Luiss Universiteit aan. Mensen probeerde de moed erin te houden toen ze de lockdown in gingen maar de realiteit is volgens hem dat men zich nu in een uiterst fragiel land bevinden. Een uitweg voor vele is enkel nog de criminaliteit.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.