Vroeger naar de dokter tegen burn-out klachten, nu doe je dit... 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Vroeger naar de dokter tegen burn-out klachten, nu doe je dit…

De Wereldgezondheidsorganisatie veranderde een tijd geleden de definitie van burn-out, deze wordt nu gerelateerd aan werkstress. Burn-out is een echt probleem aan het worden, wereldwijd zijn er tientallen onderzoeken die aantonen dat de mensheid gestrest is. Forbes presenteerde afgelopen januari 2020 een lijst met steden waar mensen het meeste last hebben van een burn-out. Hieronder de lijst:

Top 20

1. Tokyo, Japan

2. Mumbai, India

3. Seoul, South Korea

4. Istanbul, Turkey

5. Manila, Philippines

6. Jakarta, Indonesia

7. Hanoi, Vietnam

8. Taipei, Taiwan

9. Los Angeles

10. Buenos Aires, Argentina

11. Sydney, Australia

12. Chicago

13. Kuala Lumpur, Malaysia

14. London, United Kingdom

15. Bogota, Colombia

16. Beijing, China

17. New York City

18. Johannesburg, South Africa

19. Auckland, New Zealand

20. Hong Kong

Vroeger ging je naar dokter of psycholoog als je tegen burn-out aan zat. Nu doe je dít tegen stressklachten. 

Nederlanders ervaren volgens het CBS met name stress door het werk. Vroeger was de huisarts dan de eerste persoon bij wie je aanklopte, tegenwoordig zijn er vele manieren om weer goed in je vel te zitten. Naast de vele medicatie die beschikbaar, niet alleen via je huisarts maar zelfs bij de lokale drogist, zijn er ook een aantal alternatieve methoden. Hieronder een aantal voorbeelden van nieuwe manieren die stressklachten schijnen te verminderen.

Lego voor volwassenen

Lego richt zich de laatste jaren niet meer alleen op kinderen. Volgens het merk werkt spelen met Lego ontspannend en stimuleert het de creativiteit. Het is goed voor je gezondheid en je wordt er zen van geven ze aan. Ze noemen het voorbeeld van een volwassen vrouw die yoga wil beoefenen om meer innerlijke rust te ervaren, helaas vindt ze de oefeningen te moeilijk en ervaart ze hierdoor juist meer stress. Gestreste vrouwen zouden meer rust ervaren door het bouwen van een legoschip. Wat vind jij van het initatief van Lego? Zou spelen met Lego weer iets voor jou zijn om te ontspannen of heb je deze tijd wel gehad?

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

Plant bathing

In oktober 2018 dook de eerste plant bathing studio van Nederland op in Amsterdam. Dit fenomeen komt uit Japan, wat volgens hun verschillende gezondheidsvoordelen oplevert. Het zou concentratievermogen stimuleren, je immuunsysteem verbeteren en hartslag en bloeddruk omlaag helpen. Onderzoeken tonen aan dat de lucht in een kamer zuiverder is als er planten in staan.Volgens de eigenaresse van de Amsterdamse studio is uit onderzoek ook gebleken dat je creatiever wordt van planten en dat ze stress-verlagend werken. Plant badderen bij Amsterdam werkt als volgt: je zit of ligt 5 tot 15 minuten in een bad in een kamer met alleen maar planten om je heen, je wordt afgesloten met alleen de planten en kunt op deze manier tot rust komen. Wat vind jij hiervan? Denk je dat dit echt stress verlagend werkt en zou je het eens willen proberen?

Digital detox trips

Naast werkstress schijnen mensen ook last te hebben van social media of smartphonestress, dit uit zich in verschillende manieren. Zo is er de bekende FMO (Fear of missing out), waarbij mensen bang zijn dat ze meldingen of likes missen online en daarom constant op hun telefoon kijken. Een studie gedaan door Intel Security toonde aan dat meer dan de helft (57%) van de Amerikanen hun smartphone niet thuis willen laten als ze op vakantie gaan. Ook zijn er voorbeelden van mensen die gestrest zijn omdat ze last hebben van teveel prikkels door continue notificaties op dat schermpje van de smartphone. Onderzoek zegt nu dat deze constante onderbrekingen zorgen voor onnodige stress en angst omdat we er sterk op aangedrongen worden om het bericht of de like te bekijken. Deze constante meldingen veranderen onze focus en we schakelen de hele tijd van iets wat misschien belangrijker is. In het Engels wordt dit “Switch cost” genoemd. We schakelen af van de taak die we uitvoeren en dan moeten we terugkomen op waar we mee bezig waren. Onderzoekers denken dat dit de efficiëntie in onze hersenen met ongeveer 40% onderbreekt. Een smartphoneverslaving is vergelijkbaar met elke andere verslaving. Het kan leiden tot familieproblemen, sociale problemen en lagere productiviteit.Steeds meer touroperators spelen in op deze ontwikkeling. Digitaldetox.com is er één van. Zij bieden volwassenen ervaringen waar de smartphone thuis gelaten moet worden. Zo bieden de bijvoorbeeld “Camp Grounded” aan waar duizenden volwassenen de kans krijgen om zich weer even kind te voelen. Er is muziek, gezond voedsel, er worden activiteiten georganiseerd en je kan netwerken met anderen, zónder apparaten. Het leuke is dat het compleet anoniem en “of the grid” is. Vakantiegangers gebruiken namelijk niet hun echte naam, mogen niet over werk praten en leveren alle technologie in wanneer ze op de locatie arriveren. Zou een vakantie als deze jou aanspreken? Reageer in de comments waarom wel of niet!

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.