De ergste epidemieën uit de geschiedenis 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De ergste epidemieën uit de geschiedenis

Het coronavirus slaat genadeloos om zich heen. COVID-19, zoals het virus officieel heet heeft op moment van schrijven tienduizenden mensen geïnfecteerd en er zijn al duizenden mensen wereldwijd aan bezweken. De mens heeft in de geschiedenis vaker te maken gehad met epidemieën. Maar wat zijn nou de vijf ergste epidemieën uit de geschiedenis? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

De pokken

De pokken heeft eeuwenlang huisgehouden in de wereld. Deze epidemie heeft naar schatting 500 miljoen doden op zijn geweten. Men kreeg eerst blaasjes op de huid dat het hele lichaam bedekte, totdat het virus de nieren, lever en blaas bereikte, dan was het afgelopen met je. Zuid Amerika werd het hardst getroffen, daar werd bijna de complete bevolking uitgeroeid. Mensen die de pokken overleefden zaten onder de littekens en waren vaak blind geworden.

Zwarte pest

Zwarte pest (de zwarte dood, builenpest) raasde tussen 1300 en 1700 als een dodelijke wind door Europa. 200 miljoen mensen legden het loodje door deze epidemie. Als zwarte pest aan jouw deur klopte dan kreeg je te maken met hevige inwendige bloedingen en builen zo groot als tennisballen op je lichaam. Het virus werd door vlooien overgebracht. Pas toen antibiotica werd uitgevonden kon deze epidemie worden bestreden, maar toen was de Europese bevolking al flink uitgedund.

hevige inwendige bloedingen en builen zo groot als tennisballen

De Spaanse griep

De Spaanse griep greep aan het begin van de twintigste eeuw naar schatting 20 tot 100 miljoen mensen bij de kladden. De oorsprong van deze epidemie ligt waarschijnlijk in Noord Amerika, waar jonge oorlogsveteranen na de eerste wereldoorlog bij bosjes dood neervielen.De Spaanse griep had een voorkeur voor jong volwassenen en legde meer mensen om dan er slachtoffers te betreuren waren in de oorlog. Door koorts en extreme moeheid konden geïnfecteerden niet meer eten, waarna ze stierven.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

Cholera

Als je cholera hebt dan pis je de hele dag uit je reet. Ernstige diarree en uitdroging zijn de verschijnselen van cholera. Dit virus slaat tot op de dag van vandaag nog steeds toe, maar dodelijke slachtoffers vallen vaak in landen waar de medische zorg te wensen overlaat. In het 19de eeuwse Holland was dat anders, toen waren er twee ernstige uitbraken waarbij er duizenden mensen aan de schijt waren. Er vielen toen honderden dodelijke slachtoffers. Vervuild drinkwater en besmetting door andere cholera lijders waren de voornaamste oorzaak van deze epidemieën.

Als je cholera hebt dan pis je de hele dag uit je reet

Tuberculose

Deze epidemie is zo hardnekkig dat we niet beter weten dat het bestaat. Tuberculose staat in de top tien van de meest dodelijke virussen. Hoewel het in 1882 door de Duitse medicus Robert Koch werd ontdekt bestaat TBC al duizenden jaren. In sarcofagen in Egypte zijn tuberculose cellen ontdekt. Er sterven jaarlijks nog steeds duizenden mensen aan dit virus, ondanks het feit dat het goed te behandelen is. De dodelijke slachtoffers vallen vaak in armere landen zonder een goed gezondheidsstelsel.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Bekijk ook:

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.