in

Soldaten openen vuur op vredige demonstranten in Nigeria

20 oktober staat nu bekend als #LekkiMassacre

lekki massacre

Afgelopen nacht zijn de manifestaties in Nigeria tot een kookpunt gekomen. Er wordt al een hele tijd geprotesteerd tegen de Special Anti-Robbery Squad (SARS), een controversieel onderdeel van de Nigeriaanse politie bekend door het misbruik van hun macht. Gisternacht is het echter helemaal mis gegaan toen de soldaten het vuur opende op een groep vredig manifestanten.

#EndSARS

Ze zijn in Nigeria al sinds 2017 bezig om SARS van de baan te krijgen. Het is allemaal begonnen op Twitter met de hashtag #EndSARS. Maar waarom moet deze eenheid dan stoppen? Er zijn zowel verhalen als video’s van leden van SARS die meedoen aan kidnapping, moord, verkrachting, overvallen, martelingen en meer van dit soort dingen.

Het leek er even op dat de burgers hadden gewonnen. Op 11 oktober kondigde de Nigeriaanse Politie dat SARS zou verdwijnen. Dit hadden de burgers wel vaker gehoord. De leden van SARS  zouden simpelweg naar medische centrums verhuizen in plaats van compleet uit het werk gezet worden. Hier waren zij dus nog niet tevreden mee, en de manifestanten bleven doorgaan.

Bekijk ook:
Foutje! Volledig schoolbestuur stapt op

Op 13 oktober werd bekend gemaakt dat de Nigeriaanse regering akkoord is gegaan met de vijf eisen van de End SARS demonstranten. Manifestaties bleven ondertussen doorgaan. Op 15 oktober heeft de Nigeriaanse regering opgeroepen om te stoppen met de manifestaties gezien zij akkoord zijn gegaan met de eisen en de coronamaatregelen niet worden nageleefd tijdens zo’n manifestatie. Dit tot de verbazing van de burgers. In de weken daarvoor waren er namelijk grote bijeenkomsten voor de verkiezingen, mocht de dochter van de president gewoon een trouwceremonie houden en werd een van de medewerkers van de regering gewoon begraven zonder de maatregelen in acht te houden.

Nigeria op 20 oktober

Er zijn volgens ooggetuigen meer dan twintig soldaten naar een tolpoort in het district Lekki gegaan waar duizenden manifestanten hadden verzameld ondanks de avondklok die eerder deze week het leven in geroepen werd. Hier opende zij het vuur op de vredige manifestanten die zichzelf niet konden verdedigen. Eerder die dag zouden de beveiligingscamera’s verwijderd zijn.

Bekijk ook:
De 10 plagen die Sydney kwellen

Hoeveel mensen er precies om het leven zijn gekomen en gewond zijn, is niet bekend. Sommige bronnen spreken over 20 doden, anderen over 9. Het is in ieder geval bekend dat er 3 personen overleden zijn. Een woordvoerder van de regering laat weten dat er onderzoek gedaan wordt naar het gewelddadige ingrijpen door het leger. Een woordvoerder van het leger heeft geen commentaar gegeven. Het schijnt dat er vandaag nog steeds geschoten wordt.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Interesse in duurzame energie? Verdiep je eens in zonnepanelen


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Eerste trailer Disney-film Raya and the Last Dragon