lekki massacre

Soldaten openen vuur op vredige demonstranten in Nigeria

0 Shares

Afgelopen nacht zijn de manifestaties in Nigeria tot een kookpunt gekomen. Er wordt al een hele tijd geprotesteerd tegen de Special Anti-Robbery Squad (SARS), een controversieel onderdeel van de Nigeriaanse politie bekend door het misbruik van hun macht. Gisternacht is het echter helemaal mis gegaan toen de soldaten het vuur opende op een groep vredig manifestanten.

#EndSARS

Ze zijn in Nigeria al sinds 2017 bezig om SARS van de baan te krijgen. Het is allemaal begonnen op Twitter met de hashtag #EndSARS. Maar waarom moet deze eenheid dan stoppen? Er zijn zowel verhalen als video’s van leden van SARS die meedoen aan kidnapping, moord, verkrachting, overvallen, martelingen en meer van dit soort dingen.

Het leek er even op dat de burgers hadden gewonnen. Op 11 oktober kondigde de Nigeriaanse Politie dat SARS zou verdwijnen. Dit hadden de burgers wel vaker gehoord. De leden van SARSΒ  zouden simpelweg naar medische centrums verhuizen in plaats van compleet uit het werk gezet worden. Hier waren zij dus nog niet tevreden mee, en de manifestanten bleven doorgaan.

Op 13 oktober werd bekend gemaakt dat de Nigeriaanse regering akkoord is gegaan met de vijf eisen van de End SARS demonstranten. Manifestaties bleven ondertussen doorgaan. Op 15 oktober heeft de Nigeriaanse regering opgeroepen om te stoppen met de manifestaties gezien zij akkoord zijn gegaan met de eisen en de coronamaatregelen niet worden nageleefd tijdens zo’n manifestatie. Dit tot de verbazing van de burgers. In de weken daarvoor waren er namelijk grote bijeenkomsten voor de verkiezingen, mocht de dochter van de president gewoon een trouwceremonie houden en werd een van de medewerkers van de regering gewoon begraven zonder de maatregelen in acht te houden.

Nigeria op 20 oktober

Er zijn volgens ooggetuigen meer dan twintig soldaten naar een tolpoort in het district Lekki gegaan waar duizenden manifestanten hadden verzameld ondanks de avondklok die eerder deze week het leven in geroepen werd. Hier opende zij het vuur op de vredige manifestanten die zichzelf niet konden verdedigen. Eerder die dag zouden de beveiligingscamera’s verwijderd zijn.

Hoeveel mensen er precies om het leven zijn gekomen en gewond zijn, is niet bekend. Sommige bronnen spreken over 20 doden, anderen over 9. Het is in ieder geval bekend dat er 3 personen overleden zijn. Een woordvoerder van de regering laat weten dat er onderzoek gedaan wordt naar het gewelddadige ingrijpen door het leger. Een woordvoerder van het leger heeft geen commentaar gegeven. Het schijnt dat er vandaag nog steeds geschoten wordt.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

41
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.