Saved Read later
Deel dit bericht

Ruim 2000 bosbranden in Brazilië

De hoeveelheid bosbranden in de Amazone is hoog en wereldwijd besteed de media er dan ook volop aandacht aan. Sommige mensen vroegen zich echter af hoe het er elders voorstaat met de hoeveelheid bosbranden. Het resultaat is verrassend, Angola en de Democratische Republiek Congo kampen namelijk met veel grotere bosbranden.

Mensen van over de hele wereld begonnen te kijken naar de NASA satelliet kaarten van bosbranden wereldwijd, de kaart van zondag toonde veel meer branden in Centraal Afrika. In een periode van slechts twee dagen bleek alleen Angola al drie keer zo veel branden te hebben dan de Amazone in Brazilië. Data van Bloomberg verkregen van weather Source toonde 6.902 branden in Angola en 3.395 branden in de Democratische Republiek Congo. Samen goed voor 10.297 branden, in geheel Brazilië waren er slechts 2.127 branden.

Twitter in shock

Een Braziliaan haalde op Twitter uit naar de Franse President Emmanuel Macron welke de branden in de Amazone omschreef als een “internationale crisis” en beschuldigde de president van het wegkijken van de Afrikaanse branden.

Maandag bracht de Franse President naar buiten dat de leiders van de G7 – Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten 19,8 miljoen euro vrij zouden maken om de bosbranden in de Amazone te bestrijden. Daarna voegde hij er via Twitter aan toe dat er ook in Afrika bosbranden waren. Hij opperde het idee met een zelfde hulpvoorstel te komen om ook daar de branden te bestrijden.

NASA satelliet kaarten

Op te merken is dat de NASA satelliet kaarten niet weergeven of de branden bos- of grasbranden zijn en ook niet hoe groot de branden zijn. Observatoren wijzen naar vergelijkbare branden twee jaar geleden welk aangestoken zouden zijn in Afrika.

Elk jaar net voor het regenseizoen worden de branden gesticht, het regenseizoen start in Angola en Congo waarschijnlijk ergens in de volgende maand. Mede hierdoor krijgen deze branden waarschijnlijk minder aandacht in het nieuws als de branden in de Amazone, niet wegnemend dat er momenteel veel meer branden in Afrika woeden dan in Brazilië.

De boeren steken het aan

De suggestie is dat boeren delen van hun land in brand steken om het land vrij te maken voor nieuwe beplanting. Deze handelswijze is controversieel omdat het kan zorgen voor ontbossing, een slechtere staat van de bodem en het verlies van biodiversiteit. Het is echter de goedkoopste vorm om land vrij te maken en ook zijn er enkele voordelen. De branden leveren as op welke goed is voor de nieuwe gewassen en ook worden ziektes gedood. Het land verbranden blijft daarom erg populair bij de boeren.

Bekijk ook:
Google Nest Protect V2 review

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.