Postduifbericht uit WO1 na meer dan een eeuw gevonden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Postduifbericht uit WO1 na meer dan een eeuw gevonden

Een bijzondere vondst van wandelaars in het Noordoosten van Frankrijk, in een veld nabij het plaatsje Ingersheim, wat vroeger Duits grondgebied was. De vondst betrof een kleine aluminium capsule die, waarschijnlijk meer dan een eeuw geleden, mogelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog per postduif was verstuurd.

Bericht over troepenbewegingen

Het bericht dat in de capsule werd aangetroffen kon door een museummedewerker, met behulp van een Duitse kennis, worden ontcijferd. Het bevatte een melding over terugtrekkende troepen na een vijandelijke aanval. Een Pruisische soldaat meldde in het bericht aan zijn hoofdkwartier dat “Peloton Potthoff onder vuur kwam te liggen bij de westelijke grens van het exercitieterrein”. En dat het serieus mis dreigde te gaan bleek uit de vermelding “In het Fechtwald is een half peloton buiten gevecht gesteld. Onder felle tegenstand trekt Peloton Potthoff zich terug.”

Meer dan 100.000 duiven als boodschapper

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden postduiven een belangrijke rol. Het was een relatief betrouwbare manier om berichten te versturen, die door alle betrokken partijen werd gebruikt. Naar ruwe schatting zijn er tijdens de oorlog meer dan 100.000 duiven gebruikt, waarvan zo'n 95% de boodschap ook daadwerkelijk heeft afgeleverd.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Datering is onzeker

Hoewel het bericht vrijwel volledig was te ontcijferen was de datum van het bericht, en dan met name het jaartal, niet goed te lezen.  Het museum geeft aan dat het 16 juli 1910 of 1916 betreft. Gezien de aard van het bericht is het echter zeer waarschijnlijk dat het 1916 betreft, wanneer de Eerste Wereldoorlog nog volop bezig was. De bijzondere vondst zal worden tentoongesteld in het Linge Museum in Orbey als onderdeel van hun collectie.

Bekijk ook:

Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.