Postduifbericht uit WO1 na meer dan een eeuw gevonden

0 Shares

Een bijzondere vondst van wandelaars in het Noordoosten van Frankrijk, in een veld nabij het plaatsje Ingersheim, wat vroeger Duits grondgebied was. De vondst betrof een kleine aluminium capsule die, waarschijnlijk meer dan een eeuw geleden, mogelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog per postduif was verstuurd.

Bericht over troepenbewegingen

Het bericht dat in de capsule werd aangetroffen kon door een museummedewerker, met behulp van een Duitse kennis, worden ontcijferd. Het bevatte een melding over terugtrekkende troepen na een vijandelijke aanval. Een Pruisische soldaat meldde in het bericht aan zijn hoofdkwartier dat “Peloton Potthoff onder vuur kwam te liggen bij de westelijke grens van het exercitieterrein”. En dat het serieus mis dreigde te gaan bleek uit de vermelding “In het Fechtwald is een half peloton buiten gevecht gesteld. Onder felle tegenstand trekt Peloton Potthoff zich terug.”

Meer dan 100.000 duiven als boodschapper

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden postduiven een belangrijke rol. Het was een relatief betrouwbare manier om berichten te versturen, die door alle betrokken partijen werd gebruikt. Naar ruwe schatting zijn er tijdens de oorlog meer dan 100.000 duiven gebruikt, waarvan zo’n 95% de boodschap ook daadwerkelijk heeft afgeleverd.

Datering is onzeker

Hoewel het bericht vrijwel volledig was te ontcijferen was de datum van het bericht, en dan met name het jaartal, niet goed te lezen.  Het museum geeft aan dat het 16 juli 1910 of 1916 betreft. Gezien de aard van het bericht is het echter zeer waarschijnlijk dat het 1916 betreft, wanneer de Eerste Wereldoorlog nog volop bezig was. De bijzondere vondst zal worden tentoongesteld in het Linge Museum in Orbey als onderdeel van hun collectie.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.