Waarom hebben we vogels nodig? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom hebben we vogels nodig?

Als kind vond je het een hartstikke leuke activiteit om de eendjes en vogels eten te geven. Misschien vind je het als volwassene nog steeds leuk om naar vogels te kijken. Maar wist je dat vogels eigenlijk meer voor ons kunnen doen dan alleen een leuk uitzicht bieden? Zonder vogels zou onze gezondheid, economie en voedselproductie in gevaar kunnen komen.

Vogels en insecten

Het meest opvallende is het aantal insecten wat we op de wereld zouden hebben zonder vogels. Wist je dat vogels zo'n 400-500 miljoen ton insecten per jaar eten? Het zou behoorlijk wat landbouwschade kunnen opleveren als al deze insecten bleven rondvliegen en -kruipen.

Vogels en planten

Daarnaast zijn vogels ook belangrijk voor de bestuiving van planten. Het klopt inderdaad dat dit grotendeels gebeurt door bijen en vlinders, maar vogels kunnen dit ook prima! Ongeveer 5% van alle planten die wij wereldwijd gebruiken voor voedsel of medicijnen worden bestoven door vogels. Voor vogels is zicht belangrijker dan geur. Heb je een aantal mooie planten in de tuin? Plaats er dan een vogelvoederhuisje bij zodat de vogels nog meer reden hebben om even in jouw tuintje te kijken.

Waarom hebben we vogels nodig? 15

Vogels eten in de natuur vaak bessen, en de zaden die hierin zitten worden gewoon weer uitgepoept waardoor er weer een nieuwe plant groeit. Zonder vogels zou het best kunnen zijn dat het voortbestaan van ons ecosysteem in gevaar is.

Waarom hebben we vogels nodig? 16

Wetenschap

Behalve voor de natuur, zijn vogels ook heel belangrijk voor de wetenschap. Zonder dat je het doorhebt zijn er heel veel uitvindingen gebaseerd op vogels. Denk maar eens aan een vliegtuig of een rits. Daarnaast waren vogels ook de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de evolutietheorie. En laten we vooral niet vergeten dat vogels ons goed kunnen vertellen hoe de gezondheid van de planeet en onze eigen omgeving ervoor staat.

Onze eigen gezondheid

We moeten ook niet voorbij het feit kijken dat vogels goed zijn voor onze gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat vogels in de tuin of natuur ons helpen herstellen na stress en ziekte. Er wordt echt geen grapje gemaakt als er gezegd wordt dat je even lekker een stukje moet gaan lopen met stress. Dat komt niet alleen door de beweging van jouw lichaam, maar ook door de omgeving en wat je allemaal ziet of hoort. Koop dus gewoon dat vogelhuisje en laat die vogels lekker overwinteren in jouw tuin. Zij zullen jou dankbaar zijn, en jij ervaart er ook de voordelen van!

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.