in ,

Waarom hebben we vogels nodig?

Als kind vond je het een hartstikke leuke activiteit om de eendjes en vogels eten te geven. Misschien vind je het als volwassene nog steeds leuk om naar vogels te kijken. Maar wist je dat vogels eigenlijk meer voor ons kunnen doen dan alleen een leuk uitzicht bieden? Zonder vogels zou onze gezondheid, economie en voedselproductie in gevaar kunnen komen.

Vogels en insecten

Het meest opvallende is het aantal insecten wat we op de wereld zouden hebben zonder vogels. Wist je dat vogels zo’n 400-500 miljoen ton insecten per jaar eten? Het zou behoorlijk wat landbouwschade kunnen opleveren als al deze insecten bleven rondvliegen en -kruipen.

Vogels en planten

Daarnaast zijn vogels ook belangrijk voor de bestuiving van planten. Het klopt inderdaad dat dit grotendeels gebeurt door bijen en vlinders, maar vogels kunnen dit ook prima! Ongeveer 5% van alle planten die wij wereldwijd gebruiken voor voedsel of medicijnen worden bestoven door vogels. Voor vogels is zicht belangrijker dan geur. Heb je een aantal mooie planten in de tuin? Plaats er dan een vogelvoederhuisje bij zodat de vogels nog meer reden hebben om even in jouw tuintje te kijken.

Vogels eten in de natuur vaak bessen, en de zaden die hierin zitten worden gewoon weer uitgepoept waardoor er weer een nieuwe plant groeit. Zonder vogels zou het best kunnen zijn dat het voortbestaan van ons ecosysteem in gevaar is.

Wetenschap

Behalve voor de natuur, zijn vogels ook heel belangrijk voor de wetenschap. Zonder dat je het doorhebt zijn er heel veel uitvindingen gebaseerd op vogels. Denk maar eens aan een vliegtuig of een rits. Daarnaast waren vogels ook de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de evolutietheorie. En laten we vooral niet vergeten dat vogels ons goed kunnen vertellen hoe de gezondheid van de planeet en onze eigen omgeving ervoor staat.

Onze eigen gezondheid

We moeten ook niet voorbij het feit kijken dat vogels goed zijn voor onze gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat vogels in de tuin of natuur ons helpen herstellen na stress en ziekte. Er wordt echt geen grapje gemaakt als er gezegd wordt dat je even lekker een stukje moet gaan lopen met stress. Dat komt niet alleen door de beweging van jouw lichaam, maar ook door de omgeving en wat je allemaal ziet of hoort. Koop dus gewoon dat vogelhuisje en laat die vogels lekker overwinteren in jouw tuin. Zij zullen jou dankbaar zijn, en jij ervaart er ook de voordelen van!

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Postduifbericht uit WO1 na meer dan een eeuw gevonden

5 tips voor het kopen van een winterjas