Politie zet slimme camera’s tegen appende bestuurders 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Politie zet slimme camera’s tegen appende bestuurders

De politie gaat de strijd tegen roekeloos gedrag achter het stuur op een andere manier aan. Automobilisten die nu met een smartphone, tablet of andere elektronisch apparaat bezig zijn tijdens het rijden lopen de kans op een andere manier gepakt te worden. Slimme camera’s worden nu door de politie gebruikt om dat voor elkaar te krijgen. De slimme camera kan bestuurders met mobiele telefoons in de hand goed detecteren tijdens het rijden.

Werking van de slimme camera

Doordat de slimme camera zodanig is ingesteld kan het vrijwel accuraat bestuurders die achter het stuur bezig zijn met hun mobiele telefoon vastleggen. De camera maakt een foto van de bestuurder en het kentekennummer. Wel moet er vermeld worden dat nadat de foto gemaakt is een politieagent de foto eerst nog een keer controleert of alles op de foto duidelijk te zien is.

Pilot project

Eerder dit jaar kondigde de politie een nieuwe manier aan om bestuurders die tijdens het rijden bezig zijn met hun mobiele telefoons, beter te kunnen signaleren en te kunnen beboeten. Het betrof een pilot project dat nu succesvol is afgesloten en gaat nu officieel in werking. De camera werkt doorgaans op een bepaalde manier waarbij het goed door de voorruit heen kan kijken, meld de politie. Door gebruik te maken van slimme software ben je in staat om te zien als iemand een apparaat in zijn handen heeft. Het in je hand hebben van zo een apparaat is genoeg reden om je te laten bekeuren.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Verkeerde interpretatie

Het is nog maar de vraag als er met alle aspecten rekening gehouden is om middels een camera, bestuurders die met een mobiel achter het stuur rijden te beboeten. Vooral op het gedeelte waarbij de politie aangeeft dat het in je hand hebben van een apparaat genoeg reden is om je te beboeten valt het een en ander nog op te merken. Een foto kan als bewijs heel duidelijk vastleggen hoe een appende bestuurder langsrijdt. Aan de andere kant is een foto een momentopname. Stel dat jij enkel je telefoon van de ene plaats in je auto naar de andere plaats wil leggen en op dat moment wordt vastgelegd door de camera, kan je met de nieuwe werking van het systeem al beboet worden. Zo bekeken kan een foto, gemaakt door de slimme camera, verkeerd geïnterpreteerd worden.

Eindoordeel agent

Gelukkig ligt het eindoordeel in deze niet aan de camera maar aan een agent die bepaald als het nu wel of niet tot een boete leidt, in technisch op zicht is dus een foto alleen niet genoeg om je te laten bekeuren. Op dit moment zijn de camera’s alleen beschikbaar in Midden-Nederland. Projectleider Egbert-Jan van Hasselt geeft aan dat het enorm belangrijk is om de aandacht tijdens het rijden niet te verliezen. Daarbij wijst hij op de vele doden die vallen omdat automobilisten met een telefoon in de hand controle over het stuur verliezen. De slimme camera neemt de taak van de politie om bestuurders aan te pakken met een mobiel achter het stuur, niet helemaal weg…de politie zal continueren om op de normale manier controles uit te voeren.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.