petitie kleinere klassen
Saved Read later
Deel dit bericht

Petitie voor kleinere klassen heeft 40.000 handtekeningen

Al tientallen jaren wordt er geroepen dat de klassen in het onderwijs kleiner moeten. Een petitie voor kleinere klassen heeft nu 40.000 handtekeningen en wordt morgen aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierdoor hopen de onderwijsorganisaties dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zal komen.

Petitie kleinere klassen

Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen willen de 13 onderwijsorganisaties opnieuw aandacht voor dit probleem. Over vijf jaar zouden klassen niet groter mogen zijn dan 21 kinderen als de petitie zijn doel behaalt. Omdat het geen burgerinitiatief is, maar een petitie, is de Kamer niet verplicht om erover te praten. Toch denkt een initiatiefnemer dat zij een goede kans hebben omdat veel politici het met hen eens zijn.

Voordelen kleinere klassen

Als er kleinere klassen zouden zijn, zou dit veel voordelen met zich meebrengen. Zo zou deze verandering een positief effect hebben op de kinderen in de klas. Er is minder onrust waardoor er een betere sfeer ontstaat en er meer geleerd wordt. Tevens zouden kleinere klassen ook een economische groei opleveren. Daarnaast is het voor startende leerkrachten ook fijn. Veel startende leerkrachten geven aan dat grote klassen één van de redenen is waarom zij gestopt zijn. Ruim een kwart van de afgestudeerden staat na vijf jaar niet meer in de klas. Het is op dit moment geen uitzondering om les te geven aan klassen van meer dan 30 leerlingen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Lerarentekort

Hoewel er op dit moment een lerarentekort is, zouden meer klassen dit tekort juist kunnen redden. De werkdruk ligt erg hoog door de grote klassen. Door het kleiner maken van de klassen wordt de werkdruk lager waardoor het beroep van leerkracht weer aantrekkelijker wordt. Op dit moment is er ook veel tekort door zieke leraren mede dankzij het coronavirus. Kleinere klassen zouden de kans op verspreiding ook weer verkleinen. Als een leraar toch uitvalt is het makkelijker om kleine klassen te verdelen of samen te voegen voor een vervangende leraar.

Volgend kabinet

De petitie is vooral gericht op het volgend kabinet. Het is een initiatief van de AOb, Lerarencollectief, Ouders & Onderwijs, LAKS, Leraren in Actie, CNV Onderwijs, FvOv, AVS, FNV overheid, PVVVO, Po in Actie, VO in Actie, Oudervereniging Balans. Zij willen dat de volgende regering in het regeerakkoord opneemt dat er naar een maximum van 21 leerlingen toegewerkt zal worden. Scholen die dit het hardst nodig hebben zouden als eerst hiermee aan de slag moeten gaan.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.