Lerarentekort treft ook het middelbaar onderwijs 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Lerarentekort treft ook het middelbaar onderwijs

Uit een onderzoek dat gedaan is door NU.nl onder 149 schoolleiders is komen vast te staan dat tientallen middelbare scholen niet in staat zijn om het onderwijsproces adequaat op gang te brengen. De Algemene Onderwijzersbond geeft aan dat het een moeilijke opgave is om een invaller te vinden voor leerkrachten die midden in het jaar de school verlaten of ziek worden.

Meer geld voor onderwijs

De vakbonden en werkgevers van de leerkrachten hebben in juli een verzoek gedaan naar de regering om meer financiële te stoppen in het onderwijs. De eis hield in dat er € 420 miljoen vrijgemaakt moest worden voor het basis- en voortgezet onderwijs. De vakbond geeft aan dat er lang gewacht is op een antwoord vanuit de regering, maar vanuit de vakbond is er een na Prinsjesdag het gevoel ontstaan dat het huidige kabinet niet bereid is om meer geld vrij te maken voor onderwijs.  

Rutte wel bereid om meer geld uit te geven

Premier Rutte en de Minister van Onderwijs hebben de intentie uitgesproken om in oktober om de tafel te gaan hoe dit probleem effectief op te lossen. De bedoeling van het gesprek is om in samenspraak met sociale partners om de aanpak van het lerarentekort te bespreken. Recent is bekend geworden dat basisschool de 16e Montessori in Amsterdam de deuren moet sluiten. Dit is volgens de vakbond een regelrecht gevolg van het lerarentekort. 

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Aanpassen van de norm

Het ministerie van onderwijs overweegt om de norm op de scholen in de verschillende gebieden te herzien. Zo wil de minister dat  in de toekomst moeten sluiten indien blijkt dat er sprake is van te weinig leerlingen. Een ander kant van dit probleem is dat de het aantal toegestane leerlingen in de grote steden veel hoger ligt dan het aantal toegestane leerlingen voor scholen in dunbevolkte gebieden. 

Protest op komst

De samenloop van omstandigheden heeft gemaakt dat de leerkrachten het zat zijn. Zij willen dat er voor eens en altijd een oplossing hiervoor komt. Vanuit de vakbond is er aangekondigd om 6 november alles scholen plat te leggen om de regering te dwingen maatregelen te treffen om dit probleem te verhelpen. Door het lerarentekort ontstaat er een situatie waarbij scholen hun deuren moeten sluiten. Alles wijst erop dat de strijd om financiële middelen vrij te krijgen voor onderwijs een enorme uitdaging is voor de regering. Maar daar hebben de scholen geen boodschap aan en zullen hoogstwaarschijnlijk 06 november alles plat leggen.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.