versoepeling maatregelen
Saved Read later
Deel dit bericht

PERSCONFERENTIE: Nederland gaat langzaam weer open – stappenplan tot 1 september

Twee weken geleden werden een aantal coronamaatregelen versoepeld. Er zijn al tekenen geweest dat de samenleving langzamerhand weer open gaat, maar vanavond hebben we het verlossend woord gekregen. Het kabinet heeft een stappenplan gemaakt om de samenleving langzaam van het slot af te halen. Wat gaat er allemaal veranderen? Deze planning is alleen van toepassing als het kan, gebaseerd op de nieuwe cijfers die we tegen die tijd hebben.

11 mei

Basisscholen kunnen weer gedeeltelijk open. Ook contactberoepen mogen weer aan de slag. De rijscholen worden ook benoemd als contactberoep. De voorwaarde hiervoor is wel dat er zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand gewerkt wordt. Hierdoor moeten kappers er bijvoorbeeld voor zorgen dat er 1,5 meter tussen de stoelen gehouden wordt. Ook mag er alleen op afspraak gewerkt worden, waarbij er vooraf vragen worden gesteld over de gezondheid.

Volwassenen mogen ook weer buiten gaan sporten, uiteraard op 1.5 meter afstand. Wedstrijden zijn nog niet mogelijk, evenals contactsport. Bibliotheken kunnen weer open met de nodige afstand.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

1 juni

Vanaf 1 juni is het de bedoeling dat iedereen met klachten getest kan worden. Het is de bedoeling dat het voortgezet onderwijs weer kan starten. Hoe dit precies moet gebeuren wordt nog bekeken.

Ook mogen terrasjes weer open voor het publiek. De voorwaarde hiervan is dat iedereen een tafel krijgt, en ook hier de 1.5 meter afstand nageleefd wordt.

Entertainment zaken zoals de bioscoop en theater mogen ook weer open. Het zal nog niet helemaal zoals vroeger zijn, want er mogen maar 30 gasten tegelijk binnen. Musea mogen ook weer open, mits er van tevoren kaartjes worden gekocht.

Het is de bedoeling dat het OV weer normale diensten gaat draaien, en dus toegankelijk is voor iedereen. Hier zit wel een verplichting bij. Iedereen die met het openbaar vervoer reist zal mondkapjes moeten dragen. Het is onmogelijk om ten alle tijden 1.5 meter afstand te houden bij het OV, en op deze manier wilt het kabinet toch nog een beetje bescherming bieden.

Bekijk ook:
Leukste pretparken van Nederland

Vanaf 15 juni mogen mbo scholen het praktijkonderwijs hervatten, evenals de praktijkexamens.

1 juli

Als alles tegen die tijd nog steeds goed gaat, wilt het kabinet het aantal toegestane personen in één ruimte verhogen naar 100. Hierdoor kunnen kerken en crematoria ook weer open, en kunnen we gewoon weer naar een bruiloft met zijn allen.

Ook de gemeenschappelijke wc's en douches op bijvoorbeeld een camping moeten dan weer toegankelijk zijn.

1 september

Dit is de laatste datum in het voorlopige stappenplan. Op 1 september mogen sportscholen, sauna's, sportkantines, coffeeshops en casino's weer open. Ook mogen sekswerkers hun werk weer oppakken. Contactsporten zijn dan ook weer mogelijk.

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.