Hoe ziet een 1,5 meter samenleving eruit?
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe ziet ons leven eruit in de 1,5 meter samenleving?

De overheid probeert de bevolking steeds meer duidelijk te maken dat er een ‘nieuw normaal’ zit aan te komen. De intelligente lockdown die momenteel geldt, is niet lang vol te houden zonder dat de economie in elkaar stort. We zullen ons dus voor moeten bereiden op de anderhalf meter samenleving, zowel voor ons beroep als ons sociale leven.

Hoe lang dat gaat duren, is bijna niet te voorspellen. Het feit dat het coronavirus nu ook toeslaat in tropische streken maakt wel duidelijk dat een Nederlandse zomer ons niet van het probleem gaat verlossen. Het wachten is op een werkzaam vaccin. Hoewel daar soms optimistische voorspellingen over zijn, lijkt het aannemelijk dat het tot ver in 2021 zou kunnen duren tot er voldoende werkzaam vaccin is voor de hele wereldbevolking. En niemand kan voorspellen of het coronavirus dan wellicht zo is gemuteerd dat er andere vaccins nodig zijn.

Werken in de 1,5 meter economie

Voor alle beroepen is gevraagd om naar oplossingen te zoeken in de periode dat corona nog niet bestreden zal kunnen worden. Heb je een contactberoep dan lijkt het logisch dat jij je werk alleen nog maar kan doen met beveiligingsmiddelen. Beslist geen pretje en daarbij moet je constant voorzichtig zijn en regelmatig de beveiligingsmiddelen vervangen.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Werk je niet in een contact beroep dan zal je gebonden zijn aan het afstand houden van 1,5 meter. Kantoren en fabrieken moeten worden heringericht en er zal minder plaats zijn voor werknemers. Vooral in fabrieken zullen leidinggevenden op zoek gaan naar alternatieven in de vorm van robots.

In de horeca staat men voor twee problemen. De gasten moeten op 1,5 meter van elkaar het toch gezellig hebben en het bedienend personeel moet ook op afstand blijven. Het is de vraag welke oplossingen hiervoor zullen worden gevonden.

Heb je nog een sociaal leven in de 1,5 meter samenleving?Hoe ziet ons leven eruit in de 1,5 meter samenleving? 13

Eigenlijk zal er maar weinig veranderen ten opzichte van de huidige intelligente lockdown in ons sociale leven. Behalve met onze directe gezinsleden, zullen we bij alle andere mensen op afstand moeten blijven. Dat betekent geen knuffel meer voor ouders en grootouders en omgekeerd als ze niet meer tot het gezin behoren.

De 2,8 miljoen alleenstaanden in ons land zullen het daten voorlopig even moeten vergeten. Het is immers niet echt mogelijk om iemand echt romantisch te leren kennen op 1,5 meter. Dichterbij levert onvermijdelijk risico’s op als beide ook gewoon deelnemen aan het maatschappelijk verkeer?

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Lees ook: Mogelijk reserveringsapp OV bij 1,5 meter samenleving

Is de 1,5 meter maatschappij vol te houden?

Een crisis die zo ingrijpt in ons dagelijks leven hebben mensen in grote delen van de wereld nog niet meegemaakt. Experts maken zich zorgen over de eventuele lange duur van de maatregelen. Wat gebeurt er als niet iedere dag meer wordt gewezen op de risico’s van gewoon menselijk contact? Kunnen we als het sociaal dier het volhouden om een afstandelijkheid te creëren die niet in onze aard ligt. Zullen families van elkaar vervreemden als ze elkaar alleen nog op de gewenste afstand kunnen zien en niet meer in een grote groep. Hoe gaat het ontbreken van grote evenementen en sportwedstrijden ons leven verder bepalen. Experts zeggen nu al serieus dat na afloop van de coronacrisis er een groot gebrek aan psychologen en psychiaters zal zijn.

Wat verwacht jij eigenlijk?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.