Mogelijk nieuwe kinderziekte in Nederland 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Mogelijk nieuwe kinderziekte in Nederland

Een rare tijd. De intensive care wordt langzaamaan gevuld met kinderen die ‘mogelijk' met een nieuwe ziekte besmet zijn geraakt. Niet alleen in Nederland speelt deze kinderziekte, maar in het Verenigd Koninkrijk zijn zelfs een aantal kinderen overleden. De klachten? Hevige buik-, maag- en darmklachten gepaard met stevige koorts en optionele long -en hartproblemen. 

Toename kinderen in ziekenhuizen

De ziekte kwam allereerst in beeld doordat artsen in zes verschillende landen het aantal kinderen in ziekenhuizen zagen toenemen. Niet alleen in ziekenhuizen zelf, maar specifiek op de intensivecareafdelingen. De klachten die de kinderen ervaren zijn niet prettig. Klachten omtrent de buik, maag en darmen is nog te overzien maar met koorts of eventuele hartproblemen zorgt dit voor een kwalijke zaak.

Ze kunnen niet met zekerheid zeggen of we hierin te maken hebben met een nieuwe of bestaande ziekte. Bij de grootste groep patiënten gaat het namelijk vanzelf weer over. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld alleen last van koorts verschijnselen en een enkele heeft lastig van ergere symptomen. Door een gebrek aan medisch bewijs, moeten we nog even geduld hebben voordat ze kunnen spreken van een nieuwe kinderziekte.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Een link met het coronavirus

Ondanks dat er een stijging is van kinderen met het zeldzame ziektebeeld, kunnen ze nog niet spreken dat het te maken zal hebben met het Coronavirus. Hierin is er nog niet voldoende medisch bewijs beschikbaar. Wel is een deel van de kinderen positief getest op het virus en waren er een aantal koortsig wat een van de symptomen is van het COVID-19. Niet alleen in Nederland zijn er al meer dan 10 gevallen bekend, ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk & Italië maken ze zich zorgen om de ziekte.

Ziekte van Kawasaki

Of het gaat dus gaat om een nieuwe of bestaande ziekte is tot zover niet duidelijk. Wel wordt er gesproken dat het lijkt op het bestaande Kawasaki ziekte. Deze ‘gewone' ziekte komt in Nederland rond de negentig keer per jaar voor. Bij deze ziekte raken de wanden van de bloedvaten ontstoken, wat kan leiden tot koorts, opgezwollen lippen en huiduitslag. Er wordt vooral gesuggereerd dat ouders zich tot op heden zich geen zorgen hoeven te maken omtrent de ziekte. Er zijn antistoffen beschikbaar die ook bij Kawasaki gebruikt kunnen worden.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Tot nu toe is er dus vrij weinig bekend over deze eventuele nieuwe kinderziekte. Wel gaat het als een lopend vuurtje rond en dit is logisch. We zitten midden in een grote crisis, waardoor we deze ziekte gelijk linken aan corona. Hoe sta jij hierin?

Bekijk ook:

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.