Peiling: zware afstraffing voor CDA en D66 zes maanden na de verkiezingen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: zware afstraffing voor CDA en D66 zes maanden na de verkiezingen

Het is alweer zes maanden geleden sinds de Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden, maar een nieuw kabinet is voorlopig nog ver uitzicht. Wel zijn de politieke verhoudingen in Den Haag flink opgeschud, want volgens de laatste peilingen zou de Tweede Kamer er nu behoorlijk anders uit zien. Het CDA en D66 zijn de grootste verliezers van dit moment, de partijen zien de laatste tijd een groot deel van hun kiezers weglopen. 

Op dit moment worden er formatiegesprekken gevoerd tussen de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. Een geslaagde formatie is voor alle partijen van belang, maar vooral CDA en D66 zullen hopen dat ze er samen snel uitkomen. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat ze samen maar liefst 17 van hun 38 zetels zouden kwijtraken. Dat is natuurlijk een desastreuze tussenstand en daarmee zullen partijleiders Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra erg gemotiveerd zijn om de formatiegesprekken te laten slagen.

Bekijk ook:
Quiz: Ken je onze minister-president Mark Rutte?

CDA raakt bijna alle kiezers kwijt

De grootste verliezer van dit moment is zonder enige twijfel het CDA. De partij van Wopke Hoekstra wist in maart nog 15 zetels te veroveren in de Tweede Kamer, maar daar zijn er nu nog maar 5 van over. Het resultaat van toen was al niet geweldig te noemen, maar de laatste peiling laat zien dat het nog veel slechter kan.

De laatste peilingen laat wel zien dat het CDA de weg helemaal kwijt is. Aan het begin van deze eeuw was het nog de grootste partij van Nederland, maar daar is weinig meer van over. Hieronder kan je de historische zetelverdeling in de Tweede Kamer van het CDA in beeld zien. Dat ziet er toch best pijnlijk uit!

Wat doet Pieter Omtzigt?

Het is ook nog maar de vraag wat Pieter Omtzigt in de toekomst gaat doen. Als Omtzigt tijdens de nieuwe verkiezingen met een eigen partij meedoet, dan kan het CDA nog meer kiezers verliezen. Al met al ziet de toekomst van het CDA er niet al te rooskleurig uit op dit moment.

Bekijk ook:
Poll: Moet Pieter Omtzigt een eigen politieke partij beginnen?

D66 ziet winst snel verdwijnen

D66 was zes maanden geleden nog een van de grote winnaars van de verkiezingen, maar die positieve stemming zal nu wel bijna helemaal zijn verdwenen. Sigrid Kaag maakte de laatste maanden meerdere foutjes en zag tot overmaat van ramp ook haar favoriete coalitie uit het zicht verdwijnen. Dat heeft ook gevolgen gehad in de peilingen. Op dit moment heeft D66 nog 24 zetels in de Kamer, maar in de peiling blijven er daar nog 17 van over. Dat is een verlies van 7 zetels. D66 is daarmee de op één na grootste verliezer van dit moment.

Peiling Tweede Kamer 17-10-2021

De peiling van Maurice de Hond onthult dat de VVD nog steeds de grootste partij van Nederland is. De partij van Mark Rutte zou nu weer op 34 zetels kunnen rekenen, precies het aantal dat de VVD nu ook in de Tweede Kamer heeft.

De PVV is op dit moment de tweede partij van ons land, met 19 zetels (+2 winst) in de laatste peiling. D66 komt daar vlak achter met 17 zetels (-7 verlies). De PVV en D66 maken samen uit wie de tweede en derde partij van Nederland worden.

De PvdA heeft 11 zetels (+2 winst) op dit moment. Daarachter volgt de SP met 9 zetels, precies het aantal dat de partij van Marijnissen nu in de Kamer heeft. GroenLinks staat op 9 zetels (+1 winst), PvdD peilt op 8 zetels (+2 winst), BBB heeft 7 virtuele zetels (+6 winst) en de ChristenUnie rekent op 6 zetels (+ winst). Forum voor Democratie noteert op dit moment 6 zetels (-2 verlies) in de laatste peiling. Volt verdubbelt en staat op 6 zetels (+3 winst). Het CDA volgt met een dramatische 5 zetels (-10 verlies). Daarachter staat JA21 met 5 zetels (+3 winst). De SGP en DENK staan zonder verandering allebei stabiel op 3 zetels. Sylvana Simons kan met BIJ1 ook weer rekenen op 1 zetel. BVNL komt nu de kamer in met 1 zetel winst en 50PLUS zou nu uit de kamer verdwijnen.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.