Peiling: weinig mensen enthousiast over mogelijke nieuwe regering van VVD, D66, CDA en ChristenUnie 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: weinig mensen enthousiast over mogelijke nieuwe regering van VVD, D66, CDA en ChristenUnie

Het nieuws dat de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie een doorstart willen maken in een nieuw kabinet is door weinig kiezers enthousiast ontvangen. Volgens de recente peiling van Maurice de Hond is slechts 29 procent van de kiezers positief over deze samenstelling. 

De VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie gaan samen gesprekken voeren over een mogelijke doorstart van de coalitie. De komende tijd zal uitblijken of deze combinatie succesvol zal zijn, maar we ondertussen is wel al duidelijk dat weinig Nederlanders zitten te wachten op deze samenstelling. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond reageert slechts een klein deel van de Nederlanders positief; slechts 29 procent, al verschilt de stemming nog wel per kiezer.

De VVD-kiezers zien een kabinet van VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie wel zitten. Ongeveer 80 procent van de VVD stemmers reageert positief op deze combinatie. Bij het CDA is ook tevens ongeveer 80 procent van de stemmers enthousiast over deze samenstelling. Dat is op zich niet een grote verrassing, want dit was ook de favoriete samenstelling van zowel Mark Rutte als Wopke Hoekstra. De partijleiders kregen daarmee hun zin en de kiezers ook.

Bij D66 is de stemming duidelijk minder positief. Slechts 35 procent van de D66-stemmers is namelijk enthousiast over deze samenstelling. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want maandenlang werd deze combinatie geblokkeerd door partijleider Sigrid Kaag in de hoop op coalitie tussen VVD, D66, CDA, GroenLinks en de PvdA. Dat sprookje gaat nu niet meer door en daar moeten de D66 stemmers nog duidelijk aan wennen. Al snapt 65 procent van de D66 stemmers wel waarom Sigrid Kaag dit besluit heeft gemaakt.

Bekijk ook:
Dit salaris verdient Geert Wilders per dag

Peiling Tweede Kamer 03-10-2021

Uit de peiling van De Hond blijkt dat de VVD nog steeds bij verre de grootste partij van Nederland zou zijn bij nieuwe verkiezingen. De partij van demissionair minister-president Mark Rutte staat nu op 36 zetels (+2 winst). D66 ziet al maanden veel kiezers vertrekken en staat nu op 17 zetels (-7 verlies). De PVV volgt met 17 zetels (geen verschil). D66 en de PVV zijn daarmee op het moment even groot en kunnen zich allebei de tweede partij van Nederland noemen.

De VVD, D66 en PVV zijn op dit moment zonder enige twijfel de grootste partijen van ons land en andere partijen komen niet eens in de buurt van hun zetelaantallen. De PvdA is op dit moment de vierde partij van het land, met nu 11 zetels (+2 winst) in de laatste peiling. Daarachter volgen de SP met 9 zetels (geen verschil) en GroenLinks met 9 zetels (+1 winst).

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

BBB staat nu op 7 zetels (+6 winst) in de peiling. De Partij van de Dieren heeft nu ook zicht 7 zetels (+1 winst), net zoals de ChristenUnie (+2 winst).

De nieuwe partij Volt ziet het zetelaantal verdubbelen op dit moment en kan nu rekenen op 6 zetels (+3 winst). Forum voor Democratie staat ook op 6 zetels (-2 verlies) in de laatste peiling van De Hond.

Bij het CDA zal de laatste peiling erg veel pijn doen, want de christendemocraten kunnen nu op slechts 5 zetels (-10 verlies) rekenen. De partij van Wopke Hoekstra wordt daarmee gigantisch afgestraft door de kiezer. JA21 is op dit moment even groot als het CDA, met ook 5 zetels (+2 winst) in de peiling. Wie had dat een paar maanden geleden nog gedacht?

Daarachter volgen de SGP en DENK allebei met drie zetels, precies hetzelfde aantal dat ze nu in de Kamer hebben. Dat is niet echt een verrassing, want beide partijen zijn de laatste tijd erg stabiel in de peilingen. BIJ1 van Sylvana Simons staat ook nog steeds op 1 zetel (geen verschil) in de Kamer, net zoals de nieuwe partij BvNL. 50Plus heeft op dit moment geen zicht op een zetel.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

880

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.