Overgebleven vaccinaties op korte termijn naar Suriname? 13
54243352 - doctor run with syringe. vector flat illustration
Saved Read later
Deel dit bericht

Overgebleven vaccinaties op korte termijn naar Suriname?

In Suriname is op dit moment de hoogste alarmfase van kracht. Er zijn rond de 200 besmettingen per dag. Dat is vrij fors want de gemeenschap in dit land is niet zo groot. Op de IC is het ontzettend druk. Er is aan Nederland gevraagd om medische hulpmiddelen, vaccins en zorgpersoneel te sturen. Suriname kan alle hulp gebruiken. In het land geldt code zwart. 

In principe kan Nederland makkelijk ongebruikte vaccins aan Suriname doneren, zegt Amrish Baidjoe. Hij is veld epidemioloog. De situatie in Suriname is zo vreselijk dat er hulp moet komen, en Nederland is al in een fase dat we het risico kunnen nemen. De cijfers dalen hier snel genoeg. Het is van groot belang dat vaccins overal goed en eerlijk kunnen worden ingezet. We moeten rekening houden met nieuwe mutaties van het Coronavirus. Hoe meer mensen ter wereld geprikt zijn, hoe kleiner de kans wordt dat er iedere keer nieuwe varianten de kop opsteken.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Problemen met exportvergunningen en kwaliteitscontroles

Minister De Jonge wil volgende week 40.000 vaccins naar Suriname sturen. Er liggen al 15.000 vaccins klaar om te versturen. Ze hadden eigenlijk verleden week al meegegaan zijn met hulpgoederen en medisch personeel voor Suriname, maar dit is er niet van gekomen. Waarom, is niet bekend. Er wordt gezegd dat er problemen zijn met de kwaliteitscontroles en de exportvergunningen van de vaccins.

Volgens De Jonge kan een grote donatie van het Astrazeneca vaccin pas later plaatsvinden omdat Nederland vrijwel alle vaccins zelf nodig heeft tot eind juli. Echter, uit levering schema's blijkt een ander verhaal. Hieruit blijkt namelijk dat Nederland een heel grote reservevoorraad aanhoudt. Het zou gaan om minsten 170.000 doses.

RIVM volgt opdracht regering

Welke vertraging zou een eventuele latere levering van de vaccins nu daadwerkelijk opleveren? Uit de overzichten beschikbaar gemaakt door het RIVM, blijkt dat dit hooguit een week vertraging zou opleveren. Een wat latere tweede prik is nog steeds op tijd om een goede werking te garanderen.

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

Het RIVM zegt dat er voldoende vaccins zijn voor Nederland de aankomende weken, maar moet de opdracht van de regering uitvoeren. Zij kunnen dan ook niets doen om op dit moment Suriname te helpen aan vaccins. Wel zeggen zij dat er in totaal rond de 750.000 vaccins richting Suriname gaan in de weken die volgen.

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.