Oranje wint de eerste groepswedstrijd van het EK met 3-2 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Oranje wint de eerste groepswedstrijd van het EK met 3-2

Het Nederlands elftal heeft zondagavond de eerste groepswedstrijd met 3-2 gewonnen. In een spannende wedstrijd gaf Oranje eerst nog een 2-0 voorsprong uit handen, maar wist de ploeg van Frank de Boer toch nog te winnen nadat Denzel Dumfries de winnende goal maakte.

Nederland speelde op zondag de eerste groepswedstrijd van het EK 2021. De verwachtingen waren niet bepaald hooggespannen en het was even afwachten hoe het team van Frank de Boer voor de dag ging komen. De eerste minuten opende Oekraïne furieus, maar daarna was het vooral Nederland dat het spel bepaalde.

Oranje creëerde in de eerste tien minuten welgeteld zeven doelpogingen, maar wist jammer genoeg niet te scoren. Dat bleek een record te zijn, want geen enkel team wist in de recente EK geschiedenis zo veel in tien minuten op goal te schieten. Doordat het Nederlands elftal de kansen niet afmaakte en de sporadische uitbraken van Oekraïne ook geen goals opleverden, stond de stand op 0-0 in de rust.

Veel goals in de tweede helft

De opdracht na rust voor Oranje was duidelijk: op zoek naar de openingstreffer. Het Nederlands elftal wilde graag een doelpunt maken en het was Georginio Wijnaldum die dit voor elkaar kreeg. De aanvoerder schoot na 52 minuten een slecht weggewerkte bal binnen en daardoor stond Nederland verdiend met 1-0 voor.

Het was een bijzondere goal voor Nederland, want 2528 dagen lang had Oranje niet op een WK of EK gescoord. Destijds was het ook Wijnaldum die toen in Brazilië scoorde.

Kort daarop tekende Wout Weghorst in de 58e minuut voor de tweede goal. Al was het nog even spannend, want de VAR moest de goal nog wel even controleren. De goal werd niet afgekeurd en Nederland kwam op een 2-0 voorsprong.

Met een voorsprong van twee goals zou een wedstrijd zo goed als beslist moeten zijn, maar door slordig verdedigen kwam Oekraïne toch nog op gelijke hoogte. Eerst scoorde Andriy Yarmolenko een prachtige goal en daarna maakte Roman Yaremchuk snel gelijk. Een 2-0 voorsprong werd op deze manier binnen enkele minuten op dramatische wijze weggegeven.

Nederland liet zich echter niet van de wijs brengen. Oranje ging op zoek naar een derde goal om zo toch de winst en drie belangrijke punten over de streep te trekken. Uiteindelijk was het Denzel Dumfries die dit voor elkaar kreeg. Dumfries wist in de 85e minuut te scoren en werd daardoor uiteindelijk de matchwinnaar. De PSV-speler revancheerde zich daarmee tevens voor zijn misser in de eerste helft.

Tussenstand Groep C

Nederland staat door de winst op Oekraïne nu tweede in Groep C, net onder Oostenrijk. Oostenrijk won eerder op de zondagavond van Noord-Macedonië, maar kreeg een goal minder tegen.

1. Oostenrijk – 3 punten
  2. Nederland – 3 punten
  3. Oekraïne – 0 punten
  4. Noord-Macedonië – 0 punten.

Door de winst zet Nederland een grote stap richting de achtste finale.

Bekijk ook:
Speelschema EK 2021

Speelschema Nederland groepsfase

Op donderdag 17 juni staat om 21:00 de volgende wedstrijd voor Oranje op de planning. Oostenrijk is dan de tegenstander. De uitkomst van deze wedstrijd kan de groepswinnaar bepalen, dus voor Nederland zijn de belangen groot. Op maandag 21 juni staat de laatste groepswedstrijd gepland. Dan is Noord-Macedonië de tegenstander.