Minder verkeersdoden in 2020 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Minder verkeersdoden in 2020

Het afgelopen jaar kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. In 2020 vielen daarmee flink minder verkeersdoden dan in 2019. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam wel toe onder de fietsers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de nieuwste cijfers. 

In 2020 vielen veel minder verkeersdoden dan in het jaar daarvoor. Dat was wel enigszins te verwachten, want door de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen was er vorig jaar veel minder verkeer op de weg. In het afgelopen jaar vielen er maar liefst 610 verkeersdoden. Dat zijn er weliswaar nog steeds best veel, gemiddeld 1,7 per dag. Maar, dat zijn tevens 51 verkeersdoden minder dan in 2019. Het aantal verkeersdoden nam daarmee met ongeveer 8 procent af. Sinds 2015 was het aantal dodelijke verkeersslachtoffers niet zo laag.

Mannen vaker dodelijk verkeersslachtoffer

Vooral mannen zijn vaak slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval. In 2020 kwamen er namelijk maar liefst 453 mannen en “slechts” 157 vrouwen om in het verkeer. Wel zijn dat er minder dan in 2019. Het verschil in afname tussen de mannelijke en vrouwelijke slachtoffers is ook aanzienlijk. Onder mannen nam het aantal verkeersdoden vorig jaar af met bijna 3 procent. Terwijl het aantal vrouwelijke dodelijke verkeersslachtoffers daalde met maar liefst 20 procent. Zijn mannen dan toch roekelozer in het verkeer? Of is er een andere oorzaak voor dit verschil?

Bekijk ook:
Geen toename van zelfdodingen in Nederland tijdens coronajaar 2020

Veel fietsers omgekomen in het verkeer

In 2020 was de fiets het “gevaarlijkste” vervoersmiddel in Nederland. De meeste dodelijke verkeersslachtoffers waren namelijk fietsers. In totaal kwamen er vorig jaar 229 fietsers om het leven. Dit bevat ongeveer 37,5 procent van alle verkeersdoden. Daarmee zijn er in 2020 26 meer fietsslachtoffers dan in 2019. Dat staat in schril contrast met alle andere vervoersmiddelen. Zij zagen namelijk het aantal dodelijke verkeersslachtoffers dalen.

In 2020 kwamen er minder mensen om het leven in een personenauto. Vorig jaar telden we in Nederland 195 dodelijke verkeersslachtoffers in een auto, waarvan 158 passagiers en 37 bestuurders. Dat zijn er 42 minder dan in 2019. Vorig jaar overleden daarnaast ook 44 motorrijders (-8 doden), 41 voetgangers (-8 doden), 33 brom- en snorfietsers (-9 doden), 34 scootmobiel gebruikers (- 8 doden) en 23 inzittenden van een bestel- of vrachtauto (-5 doden). Daarnaast stierven er ook 11 mensen in het verkeer die niet in een van deze categorieën vielen.

Veel minder verkeersdoden in Noord-Brabant

Noord-Brabant profiteerde het meeste van de daling van het aantal verkeersdoden. In de provincie was namelijk de grootste daling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te zien. In 2020 telde Noord-Brabant namelijk 99 dodelijke slachtoffers, terwijl dat aantal in 2019 nog op 142 lag. Ongeveer 16 procent van alle verkeersdoden vielen in 2020 echter wel in Noord-Brabant. En daarmee telt de provincie het hoogste aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer.

Het aantal verkeersdoden daalde niet alleen in Noord-Brabant. Ook de provincies Overijssel, Utrecht en Flevoland telde vorig jaar minder dodelijke slachtoffers in het verkeer. Echter, niet alle provincies zagen het aantal verkeersdoden afnemen. Zo nam het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer vorig jaar toe in Zeeland, Groningen en Friesland.

Flevoland is relatief het veiligste te noemen. In de provincie vielen er in 2020 de minste verkeersdoden. Zeeland was in 2019 nog de veiligste provincie van Nederland.

In het onderstaande figuur kan je zien hoeveel verkeersdoden er in 2020 en 2019 vielen per provincie:

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.