in

Geen toename van zelfdodingen in Nederland tijdens coronajaar 2020

Ondanks coronapandemie, lockdown en andere maatregelen is er (nog) geen toename van zelfdodingen

Het aantal zelfdodingen in Nederland lijkt in 2020 niet te zijn gestegen. In vergelijking met voorgaande jaren is er weinig verschil te zien in de cijfers. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het CBS. 

Dat de coronacrisis veel levens zou gaan kosten, dat stond van te voren al vast. Veel mensen zouden bezwijken aan het virus, maar men was ook bang dat corona indirect veel slachtoffers ging maken. Door de getroffen coronamaatregelen kregen veel mensen te maken met eenzaamheid, financiële problemen, werkloosheid, moedeloosheid en andere factoren die de kans op zelfdoding doen vergroten. Maar, gelukkig is er ondanks dat alles vooralsnog geen echte toename van suïcides in Nederland vastgesteld.

Geen toename van zelfdodingen in Nederland

Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat het aantal zelfdodingen in 2020 niet echt afwijkt van de voorgaande jaren. In 2020 vonden er tussen januari tot en met oktober 1.543 zelfdodingen plaats. En daarmee is er een gelijke trend in vergelijking met de periode 2015 – 2020. Over de maanden november en december zijn nog geen cijfers over het aantal zelfdodingen beschikbaar.

Bekijk ook:
Nieuwsquiz - Week 4

Voorlopig komt het aantal zelfdodingen in Nederland in 2020 neer op gemiddeld 154 per maand. Dat zijn iets meer zelfdodingen dan in 2019 en 2018, toen er sprake was van gemiddeld 151 en 152 zelfdodingen per maand. Maar, tevens iets minder vergeleken met 2017, 2016 en 2015, toen er gemiddeld 160, 158 en 156 zelfdodingen per maand plaatsvonden. Er zijn dus kleine verschillen, maar het verschil is niet significant.

Als dezelfde trend in heeft doorgezet in de maanden november en december, dan kan je in 2020 ongeveer 1.800 tot 1.850 zelfdodingen in totaal verwachten. In vergelijking, in 2019 vonden er 1.811 zelfdodingen plaats, en in de jaren daarvoor waren dat er 1.829, 1.917, 1.893 en 1.871 zelfdodingen. Het afgelopen jaar lijkt daarmee geen trendbreuk te maken met de periode daarvoor. Er kan daarom voorzichtig worden geconcludeerd dat er vorig jaar geen sprake was van een echte toename van het aantal zelfdodingen in Nederland. En dat is toch een klein beetje goed nieuws. Al is elk aantal boven de nul nog altijd te hoog.

Bekijk ook:
Deze landen zijn het zwaarste getroffen door het coronavirus

Meer zelfdodingen in maanden zonder coronamaatregelen

Een andere opvallende observatie is dat er meer zelfdodingen plaatsvonden in de maanden waarin het relatief goed ging met de strijd tegen corona in Nederland. Vooralsnog vonden de meeste zelfmoorden in 2020 plaats in de maand januari, toen er nog geen corona was in ons land. In die maand stapten 179 mensen uit het leven. Andere maanden waar het aantal zelfdodingen piekten waren juli en augustus, toen er bijna geen coronamaatregelen van kracht waren. In juli zijn er 170 zelfdodingen geteld, en in augustus waren dat er 172.

Er ontstaat juist een ander beeld als je kijkt naar de maanden maart, april en mei. Tijdens de eerste coronagolf en de eerste lockdown waren er namelijk relatief minder zelfdodingen. In maart zijn er 146 zelfdodingen geteld, in april stond de teller op 141 en in mei waren dat er 156. Ook tijdens de tweede coronagolf keert deze trend terug. In september stapten 151 mensen uit het leven, en in oktober waren dat er 135. Oktober is daarmee tevens de maand waarin vooralsnog de minste zelfdodingen plaatsvonden.

Bekijk ook:
Cecil Hotel: het engste hotel van Amerika

Meer zelfdodingen in de toekomst?

De eerste cijfers over het aantal zelfdodingen in Nederland zijn dus niet ongunstig. Ook al is elke zelfdoding er een te veel. Echter, het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken over de invloed van het coronavirus en de coronamaatregelen op het aantal zelfdodingen. Het is namelijk nog even afwachten of we in de toekomst niet te maken krijgen met een flinke toename van het aantal zelfdodingen. Misschien zelfs pas nadat het virus is verslagen. Laten we hopen van niet, maar de tijd zal het leren.

Heb je hulp nodig?

Heb jij depressieve gedachten en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113, 0900-0113 of via de website 113.nl

Expert

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

TrendwatcherAuteurVideo ingezondenQuiz ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Eerste beelden nieuwe Netflix serie Shadow and Bone

      Dit zijn de 5 meest traditionele Nederlandse gerechten