Coronavirus mutatie maakt het virus nog besmettelijker 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Coronavirus mutatie maakt het virus nog besmettelijker

Het coronavirus welke ontstond in Wuhan, China heeft een mutatie ondergaan. Een nieuwe dominante variant verspreid zich over de Verenigde Staten en volgens een nieuwe studie is deze variant nog besmettelijker dan de oude variant van het virus.

De nieuwe variant heeft haar oorsprong in Europa, waarschijnlijk verspreid de nieuwe variant van het virus zich sinds februari in Europa en is het daarna de wereld over gegaan. Vanuit Europa is de variant ook in de Verenigde Staten terecht gekomen en momenteel gaat men er vanuit dat sinds maart dit jaar deze variant de dominante variant van het virus is. Dit stelde onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory (Los Alamos Nationaal Laboratorium) vast.

Als het virus in de zomer niet verdwijnt zoals de gewone griep dat doet, zou het opnieuw kunnen muteren. Een nieuwe mutatie zou de effectiviteit van de vaccines welke momenteel ontwikkeld worden kunnen doen verminderen waarschuwen de wetenschappers.

Onderzoek

De onderzoekers van het Los Alamos Nationaal Laboratorium publiceerde hun bevindingen in vorm van een 33 pagina tellend schrijven in de BioRxiv. Daarin stelde ze dat de nieuwe besmettelijkere variant uit Europa momenteel de dominante variant van het virus is in zowel de Verenigde Staten als Canada.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Volgens Bette Korber, een biologe aan het laboratorium is het zeer slecht nieuws dat het virus muteert. Veel wetenschappers werken aan een vaccin op basis van de genetische codes welke ze aan het begin van de uitbraak kregen van de gezondheidsdiensten. De mutatie kan zorgen voor een veel minder effectief vaccin.

Toch is er ook hoop vervolgt Korber. “Ons team aan het LANL kon de mutatie documenteren en ook de impact op de besmettingsgraad door de massale globale onderzoeken naar het virus. De documentatie van de nieuwe variant (SARS-CoV-2) zal zo snel mogelijk gedeeld worden met lokale autoriteiten.”

Wachten op peer-review

De studie wacht momenteel nog op een peer-review, maar gezien de hoge ernst van de mutatie verwachten de onderzoekers dat dit niet lang zal duren. Zeker met het oog op de meer dan 100 vaccines welke momenteel in ontwikkeling zijn tegen Covid-19.

Begin maart gaf China al aan dat er in ieder geval twee mutaties van het virus de oorzaak waren van de pandemie. Onderzoekers van de Peking Universiteit School van Levens Wetenschappen en het Pasteur Institute te Shanghai kwamen toen al tot de conclusie dat 70% van het onderzochte virus een agressief type was en 30% een minder agressief type van het virus was. Het meer agressieve virus was in Wuhan ten tijden van de uitbraak dominant.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

De onderzoekers van Los Alamos samen met hulp van wetenschappers van de Duke Universiteit en de Sheffield Universiteit in Engeland hebben duizenden coronavirus coderingen onderzocht. Dit op hun beurt weer met hulp van het Global Initiative for Sharing All Influenza, een organisatie welke een snelle verspreiding van kennis over griep virussen en ook het coronavirus als doelstelling heeft.

Momenteel zijn er volgens onderzoekers 14 mutaties van het coronavirus bekend. De mutaties vinden vooral plaats in het proteïne wat zorgt voor de besmetting. Het onderzoek van het LANL was gesteund en gefinancierd door the Medical Research Council, the National Institute of Health Research en Genome Research Limited.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.