Loopt de lhbti-gemeenschap gevaar in Hongarije
Saved Read later
Deel dit bericht

Loopt de lhbti-gemeenschap gevaar in Hongarije?

Op 23 juni wordt de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije gespeeld op het EK 2021. De plaats van handeling is het stadion van Bayern in München. Het stadsbestuur heeft de UEFA verzocht om het stadion te mogen verlichten in de regenboogkleuren. Dit als ondersteuning voor de lhbti-gemeenschap in Hongarije. Dat verzoek is afgewezen, omdat het als een politiek standpunt wordt gezien.

In plaats daarvan verlicht men nu de toren naast het stadion. Verder zal het publiek duizenden regenboogvlaggen krijgen. Minister-president Orbán van Hongarije verzocht München dit soort activiteiten achterwege te laten, omdat homo’s en andere groepen in Hongarije geen enkel risico lopen. Hij zal zelf de wedstrijd niet bijwonen.

Heeft Hongarije een anti-homowet?

De politieke partij van minister-president Orbán heeft de absolute meerderheid in het Hongaarse parlement. Hij kan dan ook alle wetten doorvoeren die bij het gedachtengoed van de rechtse partij hoort. Onlangs voerde men een wet in die in grote delen van de EU voor onrust heeft gezorgd. Op basis van de wet mogen kinderen tot 18 jaar namelijk niet meer blootgesteld worden aan zaken die homoseksualiteit, genderafwijkingen of geslachtsverandering zouden aanmoedigen.

De wet is zo veelomvattend dat het hiermee mogelijk is om allerlei zaken, zoals films, boeken of uitingen op de sociale media, te verbieden, indien de overheid deze in strijd acht met de wet. Voorlichting op scholen over de lhbti-gemeenschap is ook verboden, evenals openbare steunbetuigingen aan deze gemeenschap.

Bekijk ook:
Homostel Fabio en Daniel opnieuw aangevallen

Waarom heeft Hongarije voor deze wet gekozen?

Premier Orbán staat al meerdere jaren bekend om zijn starre houding ten opzichte van homoseksualiteit. Vorig jaar nam men een wet aan waarin werd vastgelegd dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen leden van het verschillende geslacht. Hierdoor is niet alleen een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht onmogelijk. Er is meer aan de hand.

Loopt de lhbti-gemeenschap gevaar in Hongarije

Een gevolg is ook dat alleen echtparen van een verschillend geslacht kinderen kunnen adopteren. Ook van andere voorzieningen zijn stellen uitgesloten als ze tot hetzelfde geslacht behoren. Ondanks bezwaren uit de rest van Europa verhardde Orbán de laatste tijd zijn toon nog in deze kwestie. Het standpunt lijkt populair in Hongarije en de parlementsverkiezingen van 2022 komen eraan. Dan hoopt Orbán voor de 5e keer de overwinning te behalen.

Homofilie is gelijkgesteld aan pedofilie

Ondanks de geruststellende woorden van Orbán over de positie van minderheidsgroepen in Hongarije lijkt het een teken aan de wand dat in de nieuwe wet op het laatste moment een aanpassing is gedaan waarbij homofilie gelijk is gesteld aan pedofilie. Die vreemde vastlegging is volgens de partij van Orbán gerechtvaardigd, omdat pedofilie met name zou voorkomen in kringen van de lhbti-gemeenschap. Voor die stelling is er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Orbán gebruikt dit om duidelijk te maken dat deze wet er uitsluitend is om Hongaarse kinderen te beschermen. Zowel bij de Hongaarse oppositie als in grote delen van Noordwest-Europa zijn hier twijfels over.

Bekijk ook:
Opnieuw homogeweld in Amsterdam - Slachtoffer gestoken met stuk glas

De positie van de lhbti-gemeenschap komt onder druk te staan

Waar in een aantal Europese landen, zoals Nederland, er aandacht is om de gelijkberechtiging voor minderheden echt gestalte te geven, is er in Europa ook een tegenbeweging te zien. Vooral in Centraal- en Oost-Europa wordt het steeds moeilijker om uit te komen voor de seksuele geaardheid indien deze niet niet hetero is. Dat is al vele jaren het geval in Rusland. Maar behalve in Hongarije zijn de ontwikkelingen in Polen op dit gebied ook zorgwekkend. Het is een combinatie van godsdienst en onbekendheid die deze opvattingen vooral op het platteland lijken te versterken.

Bekijk ook:
Paus pleit voor geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen

Wat vind jij ervan? Laat gerust een opmerking achter onder dit artikel.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.