kroning koning charles
Saved Read later
Deel dit bericht

Koning Charles lll wordt op deze datum gekroond tot koning

Engeland – De officiële kroningsdatum van de Engelse koning Charles lll is officieel bekend. Dat heeft Buckingham Palace afgelopen week naar buiten gebracht. De kroning gaat plaatsvinden op 6 mei 2023. De laatste kroning vond plaats in 1953 en dus kunnen de Engelsen opnieuw uitkijken naar een groot, landelijk evenement.

Koning herhaalt tradities

Buckingham Palace heeft bekendgemaakt dat de kroning – traditiegetrouw – plaats gaat vinden in Westminster Abbey, Londen. Hoe de kroning er precies uit gaat zien wat betreft de details, dat heeft het paleis nog niet bekendgemaakt.

Wat we wel weten, is dat de koning gezalfd gaat worden door de aartsbisschop en het qua bezoekers wat “intiemer wil houden”. De verwachtingen zijn dat prinses Amalia aanwezig is bij de kroning, maar dat is nog niet officieel bevestigd. De komende maanden maakt het Britse Koningshuis hier meer over bekend.

Voor het eerst op televisie

Afgelopen september verkeerde Engeland in diepe rouw. Op 8 september 2022 overleed Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd aan de gevolgen van ouderdom – zo blijkt uit een gepubliceerd medisch rapport.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Nadat haar vader koning George Vl op 6 februari 1952 overleed, werd Elizabeth op 26-jarige leeftijd officieel koningin van Engeland. De kroning vond echter pas plaats op 2 juni 1953, in Westminster Abbey. Waar deze gelegenheden altijd uit het beeld bleven voor het publiek, was de kroning van Queen Elizabeth daarentegen zeer vernieuwend.

Deze werd voor het eerst uitgezonden op televisie en daarmee kreeg het Britse volk ‘een kijkje in de keuken.’ Dit was een idee van haar echtgenoot Philip Mountbatten, die het Britse Koningshuis wilde moderniseren.

Op het zalven na, is de gehele kroning vastgelegd op film en kun je deze nog steeds terugvinden op het internet. Queen Elizabeth heeft in totaal 70 jaar op de troon gezeten. Dat is zonder enige twijfel een Brits record. Op 19 september is de Queen bijgezet.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.