in

AngryAngry

Kabinet geeft RIVM toestemming om data mobiele telefoons te gebruiken

Het kabinet heeft vandaag de noodwet aan de tweede kamer voorgesteld

Het kabinet heeft een noodwet gemaakt waarmee het RIVM geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten mag gebruiken. Door het inzien van deze gegevens zou er bepaald kunnen worden of het in bepaalde gemeentes te druk is geweest, en of er verscherping van de maatregelen nodig is.

Zendmasten gebruikt voor gegevens

Het kabinet geeft het RIVM toestemming om maximaal één jaar gebruik te maken van de zendmasten. De noodwet is vandaag naar de tweede kamer gegaan. Voordat dit echt werkelijkheid wordt zal de eerste kamer het ook nog moeten goedkeuren. Het RIVM wilt snel een systeem hebben waarmee inzichtelijk wordt hoe mensen zich verplaatsen na de versoepeling van de maatregelen. Met de zendmasten kunnen zij zien hoeveel mobieltjes uit een andere plaats op een bepaald moment ergens waren.

Privacy en zendmastgegevens

Minister De Jonge laat weten dat het uitsluitend bedoeld is om te kijken waar het druk is geweest, niet om mensen te volgen. Op dit moment geeft het RIVM adviezen op basis van besmettingen en IC-opnames, maar daar zit ongeveer twee weken vertraging in. Telefoonnummers en andere persoonlijke informatie wordt niet doorgegeven, het gaat puur om het aantal getelde mobielen.
De Autoriteit Persoonsgegevens zal ook nog naar het wetvoorstel kijken. Zij kijken er met een kritisch oog naar en zullen advies uitbrengen aan de kamer. Het is vooral lastig omdat meedoen niet vrijwillig is.

Lees ook:
Van corona naar zelfmoordcrisis

 

Bekijk ook:

Een Reactie

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Moeten soaps een Corona-verhaallijn krijgen?

De bizarre Mukbang trend