Mark Rutte
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Mark Rutte en Sigrid Kaag politiek uit elkaar?

Ondanks alle schandalen de afgelopen jaren, is VVD-leider Mark Rutte de langstzittende premier van Nederland ooit. Tijdens zijn regeerperiode heeft hij met verschillende schandalen te maken gehad, we herinneren ons allemaal het “functie elders” schandaal tot de bonnetjesaffaire. 6 schandalen heeft hij tot nu toe overleefd, al vragen veel mensen zich af of er een toekomst op politiek niveau met kaag nog wel in zit. Er zijn talloze stemmingen geweest voor een motie van wantrouwen of afkeuring, keer op keer heeft hij deze overleefd.

Zelf is Mark Rutte van mening, dat hij nog wel een aantal jaren mee kan. Ondanks de schandalen blijft hij toch de verkiezingen winnen, en vindt het werk wat hij doet nog erg leuk. Hij is dankbaar dat hij premier mag zijn van Nederland, al denken veel mensen daar inmiddels anders over. Het eerste kabinet van Rutte trad aan op 14 oktober 2010, met de gedoogsteun van de PVV viel dit kabinet in 2012.

Op de rand van de afgrond

Niet alle schandalen heeft Mark Rutte glansrijk overleefd, in 2021 heeft hij aan de rand van de afgrond gestaan rond het toeslagen schandaal. Later dat jaar won de VVD de parlementsverkiezingen waardoor hij aan kon blijven, de formatie kwam moeizaam tot stand. De premier kreeg onder andere het verwijt dat de regering niet heeft ingegrepen, ook de informatie naar de kamer was gebrekkig en onvoldoende. 

In mei 2022 kwam Rutte weer in de problemen, door het schandaal rond de gewiste smsjes. De berichten die hij belangrijk vond werden doorgestuurd, de rest heeft hij zonder pardon verwijderd van zijn telefoon. Pieter Omtzigt was een van de kamerleden die vond dat de premier de democratie ondermijnde, zelf was hij zich van geen kwaad bewust en was van mening dat hij correct heeft gehandeld. Ook deze motie van wantrouwen, ingediend door Geert Wilders, overleefde Mark Rutte. 

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

Overige schandalen

Alsof het nog niet erg genoeg is, zijn dit nog niet alle schandalen van onze premier. De bonnetjesaffaire heeft een aantal kabinetsleden de kop gekost, onder andere Fred Teeven is toen opgestapt. Mark Rutte zelf heeft de 4 grote debatten over dit onderwerp overleefd. Dan is er nog de kwestie rond de dividendbelasting die zomaar uit de lucht kwam vallen, zoals in veel andere zaken herinnerde Rutte zich niet dat de stukken er waren. In een debat was hij van mening, dat de kamer correct was geïnformeerd. 

De vraag is natuurlijk of dit kabinet met Rutte en Kaag nog toekomst heeft, op steun van de bevolking hoeven zij niet te rekenen. Nog nooit is het vertrouwen zo laag geweest, Sigrid Kaag heeft al eens de woorden “hier scheiden onze wegen” geuit tegen Rutte maar vormde twee weken later een kabinet samen. 

Hebben Mark Rutte en Sigrid Kaag nog een politieke carrière samen? Of moet Mark Rutte zijn koffers pakken na al die schandalen?

Bekijk ook:
Quiz: Ken je onze minister-president Mark Rutte?

Poll Heb jij vertrouwen in de huidige politiek?

Ja18.6%
Nee72.1%
Geen mening9.3%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.