in

Internationale Mannendag: een paar interessante feiten over de man

Neem het je man volgende keer niet kwalijk als hij het verschil niet ziet!

internationale mannendag

Vandaag, 19 november, is het internationale Mannendag. Deze dag is in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor problemen die alleen mannen ervaren. En nee, hiermee wordt niet het plassen in de ochtend bedoeld. Er wordt onder andere aandacht gespendeerd aan discriminatie van mannen, gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, gezondheidsproblemen waar alleen mannen last van kunnen hebben en de positieve mannelijke bijdrage aan de samenleving, familie, kinderzorg, huwelijk en milieu. Geen zorgen vrouwen, ook wij hebben een internationale dag voor ons geslacht op 8 maart.

Internationale Mannendag

Mannen zijn voor vrouwen soms lastig te snappen. Je kent het gezegde waarschijnlijk wel ‘alles went behalve een vent‘. Wij vonden het dan ook interessant om eens wat meer onderzoek te doen naar mannen, en de problemen waar mannen dagelijks tegenaan lopen. Hebben we er een paar gemist? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Mannen leven gemiddeld korter dan vrouwen

Gemiddeld leven mannen zes jaar korter dan vrouwen. Waar komt dit verschil vandaan? Hebben zij zo’n andere levensstijl? Voor het antwoord op deze vraag moeten we eerst naar een aantal statistieken kijken.

 • Coronaire hartziekten komen maar liefst drie keer vaker voor bij mannen die klinisch depressief zijn.
 • Mannen in elke leeftijdsgroep plegen vaker zelfmoord dan vrouwen.
 • (Zelf)moord is een van de meest voorkomende redenen voor een overlijden bij mannen tussen de 15-34 jaar oud.
 • De gevaarlijkste banen, zoals het leger en de brandweer, worden grotendeels bezet door mannen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die dit werk doen, maar de hoeveelheid mannen is toch groter.
Bekijk ook:
Peiling: VVD lijkt onverslaanbaar

Verschil in huid tussen mannen en vrouwen

Wist je dat het huid van een man anders in elkaar zit dan die van een vrouw? Gemiddeld is de huid van een man 25% dikker dan die van een vrouw. Maar dat is niet het enige. Het collageen gehalte in het gezicht vermindert minder snel dan bij vrouwen wanneer zij ouder worden. Hierdoor kan het verouderingsproces er zoveel anders uitzien dan bij het andere geslacht.

Mannen zien minder kleur

Je kent het waarschijnlijk wel. Heb jij een hele lijst met leuke kleuren bij elkaar verzameld omdat jullie in huis gaan verven, en dan zegt jouw man dat hij werkelijk waar het verschil tussen de kleuren niet ziet. Neem hem dat niet kwalijk, hij ziet het echt niet! Mannen hebben minder netvlieskegels in hun ogen. Netvlieskegels zitten op het X-chromosoom, en daar hebben mannen er maar één van.

Onze hersenen verschillen

Er zit eerlijk waar een verschil tussen het brein van een man en een vrouw. Mannen blijken meestal maar één kant van hun hersenen te gebruiken als zij bezig zijn met iets, terwijl vrouwen allebei de helften gebruiken. Tevens gebruiken mannelijke hersenen bijna zeven keer meer grijze stof voor activiteit, terwijl vrouwelijke hersenen bijna tien keer meer witte stof gebruiken. Het verschil tussen de twee hersenen is al zichtbaar wanneer een baby 26 weken in de buik van de moeder zit. Vrouwen beginnen dan een dikkere corpus callosum te ontwikkelen, hetgeen wat de twee helften verbindt.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   5 Inspiratietips voor tafelonderstellen

   Bitcoin miljonairs

   20.000 bitcoin miljonairs dankzij flinke opmars