Hoe gaat de wereld eruit zien na corona? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe gaat de wereld eruit zien na corona?

We zitten er nog volop in maar langzaamaan beginnen er toch al voorspellingen te komen over van wat er allemaal gaat veranderen na deze crisis. Krijgen we echt een 1,5 meter maatschappij? Wordt reizen de komende tijd uitzonderlijk en uniek en komt toerisme in eigen land weer op? Hoe zit het met de economie? Welke ondernemers en welke branches overleven de crisis? Het zijn allemaal vragen waar op dit moment antwoorden voor worden gezocht.

Virus vergezichten

Een tijd geleden was er een aflevering van Tegenlicht te zien die hierover ging. Virus vergezichten. In deze aflevering spraken trendwatcher Lidewij Edelkoort en psychiater Dirk de Wachter over de mogelijke gevolgen van de coronacrisis. Beiden gaven ze positieve en negatieve vergezichten aan. De solidariteit die nu te zien is, dat mensen elkaar helpen, voor elkaar zingen vanaf het balkon en boodschappen voor elkaars deuren zetten is prachtig. Maar hoelang gaat dit duren? Blijven mensen solidair? Er is veel meer tijd voor het gezin door de thuisisolatie. Gaat dit mensen doen inzien dat een fulltime baan niet het grootste geluk is?

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Ook de klimaatverandering word uitvoerig besproken. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de lucht veel schoner is nu wij minder of niet vliegen volgens Lidewij Edelkoort. “In China is de lucht opgeklaard en sterven nu minder mensen aan luchtvervuiling dan voor het virus.” Onze consumptiedrang, reispassie, gehaaste mentaliteiten en overproductie worden onder de loep genomen. Misschien gaat deze crisis dit allemaal wel veranderen. Of gaan we straks gewoon op dezelfde voet verder?

Solidair of individueel

Verschillende wereldleiders hebben zich al van diverse kanten laten zien. Sommige tonen verantwoordelijkheid, sommige doen lacherig over de crisis en enkelen stellen de economie voor de mensen. We zien nu welke landen een crisis echt aan kunnen en hoe sterk verbonden zijn tussen landen. We zien wie er solidair is en wie er meer individueel handelen.

Technologisering en digitalisering

We zien wie de gezondheidszorg op orde heeft en welke personen met innovaties en oplossingen komen. Technologie, gezondheidszorg en digitalisering staan op top van ontwikkelen. Thuiswerksystemen worden erg veel gebruikt dus dit vraagt ook om goede veiligheid en privacybewaking. Thuiswerkers waren er al maar door deze crisis wordt het nog veel meer geïntegreerd in de maatschappij. Waar sommige mensen collega's missen, vinden anderen het weer prettig om meer tijd met het gezin te besteden.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

De crisis vraagt om doorzettingsvermogen, geduld en creativiteit. Kan dit een moment zijn om te reflecteren op onze wereld? Komen we hierdoor achter onze echte behoeftes? Gaan we minder waarde hechten aan economie, spullen en vluchtige behoeftes? En gaan we inzien dat aanrakingen en menselijk contact cruciaal zijn voor ons geluk? Wat denk jij? Hoe ziet de wereld eruit na corona? Positief? Negatief? Gaat er überhaupt wel iets veranderen? Deel je toekomstscenario's in de comments!

Deel dit bericht
Read later

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.