Saved Read later
Deel dit bericht

Harvey Weinstein 23 jaar achter slot en grendel

Voormalig film producent Harvey Weinstein kreeg woensdag te horen dat hij voor de volgende 23 jaar niet meer buiten komt. Dit na de zaak tegen hem voor seksueel misbruik en verkrachting vorige maand. De #MeToo beweging ziet er een overwinning in. Het vonnis 23 jaar cel kreeg hij toegewezen door rechter J. Burke in een rechtszaal in Manhattan, New York. De jury had Weinstein op 24 februari schuldig bevonden voor aanranding van de productie assistent Mimi Haleyi en het verkrachten van Jessica Mann.

Ooit een van Hollywood's meest invloedrijke producenten, nu keek Weinstein tegen een straf van maximaal 29 jaar aan waarvan hij er uiteindelijk 23 kreeg. Gedurende de rechtszaak vroeg aanklager Joan Illuzzi om 25 jaar of dichtbij de 25 jaar cel voor de criminele aanranding van Haleyi en om een aansluitende veroordeling voor de verkrachting van Mann. Voor de verkrachting zou hij dan nog een extra 4 jaar krijgen.

Zowel Weinstein en zes vrouwen die tegen hem getuigde waren in de rechtszaal aanwezig. In een emotionele verklaring sprak Haleyi over het trauma dat ze heeft sinds de aanranding. Haar woorden: “Het heeft diepe littekens op me gemaakt zowel emotioneel als mentaal, misschien ongeneesbaar, misschien wel voor altijd.”

100+ vrouwen

De aanklagers waren van mening dat de straf niet alleen een weergave moest zijn van de feiten waar hij schuldig aan was bevonden maar ook voor “een leven lang mishandelen van andere.”

Meer dan 100 vrouwen waaronder beroemde actrices hebben Weinstein beschuldigt van seksueel overschrijdend gedrag. De beschuldigingen gingen soms tientallen jaren terug. Het was olie op het vuur voor de #MeToo beweging. Weinstein gaf altijd aan dat de seks met wederzijdse toestemming was en hij niet schuldig was aan de verwijten.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

De jury bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen spraken Weinstein vrij van de meest serieuze beschuldigingen. Een maal 1e hands verkrachting en twee maal een aanranding welke potentieel een levenslange gevangenisstraf hadden kunnen opleveren. Deze zouden allemaal beweerd zijn door Annabella Sciorra welke aangaf dan Weinstein haar in de jaren '90 zou hebben verkracht.

De advocaten

De advocaten van Weinstein gingen voor de minimum straf namelijk 5 jaar. Ze verdedigde dit door Weinsteins werk voor goede doelen aan te halen en te verkondigen dat hij bij een langere straf waarschijnlijk zou omkomen in de gevangenis.

“Zijn levensverhaal, de dingen die hij bewerkstelligde, zijn gevechten zijn bijzonder en zouden niet totaal teniet moeten worden gedaan door een uitspraak van de jury” gaven zijn advocaten aan.

Weinstein wachte het vonnis af in New York's Rikers Island penitaire inrichting waar hij dinsdag na een 10 daags ziekenhuisbezoek aankwam. Hij was tijdelijk opgenomen in het Bellevue Ziekenhuis waar er een verstopping met betrekking tot zijn hart verwijderd was.

Hij was volgens zijn advocaten verder een machtig figuur uit Hollywood en een bijdrager aan de Democratische partij. Hij won een Academy Award voor “Shakespeare in Love” en maakte geweldige films zoals “Pulp Fiction”, “The English Patient” en “Gangs of New York.”

De aanklagers

De aanklagers schetste echter een ander beeld van Weinstein, dat van een serie roofdier welke vrouwen manipuleerde met belofte van een Hollywood carrière. Vervolgens bewoog hij ze naar een hotel of appartement waar hij ze gewelddadig aanviel.

  • Haleyi gaf aan dat Weinstein haar uitnodigde bij hem thuis in 2006. Hij bewoog haar naar de slaapkamer duwde haar op bed om orale seks te hebben.
  • Mann gaf aan dat Weinstein haar had verkracht in een hotel kamer in Manhattan in maart 2013 ongeveer een maand na wat ze beschreef als een “extreem onterende” relatie met hem welke tot jaren na de aanval tot stand bleef. Mann noemde Weinstein een “Jekyll & Hyde” figuur. Charmant naar de buitenwereld maar gewelddadig zodra ze alleen waren.
Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Weinstein's advocaten kwamen met het verweer dat de zes vrouwen welke tegen Weinstein getuigde seks met wederzijdse toestemming hadden ondergaan met Weinstein. Vervolgens kregen ze spijt en getuigde ze dat hij hun zou hebben aangerant.

De aanklagers kwamen uiteindelijk met vermeende vergrijpen van Weinstein welke terug ging tot 1978 toen hij naar zeggen een medewerker van zijn muziek bedrijf in een hotel had aangerand. Ook kwam er een email ten tonele waarin Weinsteins broer Bob aangaf dat Weinstein in de hel behoord te zijn.

“Je verdient een leven medaille voor je immoraliteit, onmenselijkheid en je verschrikkelijke daden.” Aldus Bob Weinstein geschreven in november 2017.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.