Europa maakt een shift naar rechts 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Europa maakt een shift naar rechts

Recent succes van rechts in Italië en Duitsland heeft de ‘populistische' partijen precies de boost gegeven die ze nodig hadden. Hoewel de main stream media en andere het lastig vinden met de ‘new kids on the block' zien we dat er in Europa steeds meer een shift naar rechts aan het plaatsvinden is.

Vroeger verklaarde de beledigende term ‘populist' alles. Het verklaarde waarom mensen anti-EU waren en tegen de invoering van de euro munt. Het verklaarde waarom mensen bezorgt waren over de immigratie uit Afrika en het Midden-Oosten, etnische spanningen en nog veel meer.

Er was een populistische revolutie. Intelligente, goed opgeleiden populisten begonnen te klagen hoe ze altijd in een hokje werden gezet van extreem van populist en dat alles wat rechts was of conservatief per definitie slecht was.

Links scheld op alles

Intussen hebben de liberalen besloten te schelden op werkelijk alles wat ze niet leuk vinden. De uitkomsten van verkiezingen vallen niet in de smaak: de vinger wijst naar rechts, echter het is intussen te simpel om het weg te wuiven. Rechts behaald steeds meer stemmen en als zo veel mensen het kennelijk eens zijn of in ieder geval deels eens zijn met wat de ‘populisten' roepen krijgen de liberalen steeds meer een probleem. Mensen zijn tot de ontdekking gekomen dat zeker niet al die ‘populisten' extreem rechts zijn, sommige zijn zelf best aardige mensen. Enkele liberalen stemmers stemmen zelfs op het ooit zo verdoemde rechts.

De liberalen moesten aan een ander scheldwoord, in plaats van ‘populist' is het nu ‘extreem rechts'. Toen de AfD in Thuringia haar stemmen verdubbelde bij de verkiezing Merkel achter zich latend samen met haar Christen Democraten, kwamen de liberalen en de media meteen met een antwoord: Er is een verschrikkelijke extreem rechtse revolutie gaande. Valt er dan niets te klagen over rechts en de AfD? Laten we zeggen dat Björn Höcke in ieder geval wel even wat media training zou mogen volgen, hij zegt soms niet al te verstandige dingen echter de media doet tegelijkertijd ook wel erg haar best elk woord op een weegschaal te gooien.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Waar is de liberaliteit bij de liberalen?

Er zijn genoeg verstandige en normale mensen die hun stem gaven aan het AfD, liberalen daarvan zou je toch denken dat ze open staan voor andere standpunten. Het tegenovergestelde blijkt echter waar, liberaal anno 2019 is niets anders dan een linkse dictatuur. Denkt iemand anders, verketteren!

In Italië zagen we Umbria liggend in het centrum van Italië na 50 jaar links een verschuiving maken naar Lega van Matteo Salvini. Na 50 jaar, dan moet er toch wat aan de hand zijn. Links lijkt nu echt te gaan verliezen, mensen bewegen zich naar rechts. Liberaal Italië begon het haar uit haar hoofd te trekken, de Five Star Movement kreeg trouwens ook een redelijke klap. Die hadden Salvini en zijn volgers een paar maanden geleden de rug toe gekeerd. Het was zeker voor Italiaans standaard een tamelijk grote gok, je partner de rug toe keren in de hoop ze te kunnen overtreffen en zonder hem in de regering te komen. De Five Star Momvement maakte, blijkt nu een vrijwel fatale blunder en zitten nu met enkel een redelijk geoliede website aan de zijlijn.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

De (liberale) media begon natuurlijk gelijk met klagen over het succes van Lega. Eerst die vervelende ‘populisten' intussen die ‘extreem rechtse' partij kreeg een stortvloed aan troep over zich heen van ‘mr. main stream media'. Dit met de hoop dat de wind zo uit de zeilen van rechts zou worden gehaald. Of dit is gelukt is zeer de vraag. AfD en Lega hebben natuurlijk wel enkele problemen gehad in het verleden, controversiële types in hun gelederen echter ze beginnen zich steeds meer als een politica te gedragen.

Wie zijn het eigenlijk, al die rechts stemmers?

Misschien voor sommige vervelend om te accepteren, maar die vervelende ‘populisten' en ‘extreem rechtse' stemmers dat zouden zo maar eens je buren kunnen zijn. Misschien zelfs enkel familieleden, vrienden of kennissen. Wie weet stem jij straks ook wel rechts! Niet alleen in Italië en Duitsland zien we steeds meer draagvlak voor rechts, ook in eigen land, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Polen en ga zo maar even door. Rechts is aan het winnen in Europa. Moeten we ons gelijk zorgen maken zoals ze in Dresden doen waar de politiek het zelfs heeft over een ‘Nazi noodgeval'? Een stemming welke met 39 tegen 29 was aangenomen om het steeds grotere probleem met ‘niet-liberalen' aan te tonen? Moeten we ons zorgen maken? Ik denk niet zo zeer om rechts maar misschien meer om de liberale kat in het nou en al haar media vrienden.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.