Donald Trump ook vrijgesproken in tweede impeachment-proces

0 Shares

Donald Trump is door de Amerikaanse Senaat vrijgesproken voor het aanzetten tot de opstand in het Capitool. In totaal stemden 57 senatoren voor impeachment van de oud-president, maar dat was niet genoeg om hem daadwerkelijk te veroordelen. 

Deze week vond in Amerika het impeachment-proces tegen Donald Trump plaats. Donald Trump werd aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Voor een veroordeling was een twee derde meerderheid van 67 stemmen nodig, maar uiteindelijk kwamen de aanklagers 10 stemmen te kort. Trump werd hierdoor voor de tweede keer in de geschiedenis vrijgesproken.

In totaal stemde 57 senatoren voor de impeachment van Trump. Dat was enigszins opvallend, omdat meerdere Republikeinse partijgenoten dus stemden voor het afzetten van “hun eigen president”. In totaal stemden, naast de 48 Democratische senatoren en 2 onafhankelijke senatoren, maar liefst 7 Republikeinse senatoren voor de impeachment. Dat waren Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romnet, Ben Sasse en Pat Toomey. De stem van Romney was iets minder opvallend aangezien hij een jaar geleden ook al ja stemde tijdens het eerste impeachment-proces tegen Trump.

Doet Trump in 2024 weer mee?

De uitspraak is goed nieuws voor Donald Trump. Naast het feit dat hij dus niet schuldig is bevonden aan de dodelijke bestorming, betekent het ook dat zijn politieke ambities nog verwezenlijkt kunnen worden. Nu Trump niet veroordeeld is, mag hij namelijk in 2024 weer mee doen met de presidentsverkiezingen van Amerika. Bij een veroordeling hadden de Democraten daar een stokje voor kunnen steken. Het kan dus zomaar zijn dat Trump over vier jaar weer mee doet.

Bekijk ook:
Donald Trump weer actief op social media

Reactie Donald Trump

Donald Trump reageerde op Gab op de uitspraak. In een statement bedankte de oud-president zijn advocaten voor hun harde werk en de leden van het Amerikaanse Congres en de Senaat voor hun steun. Trump kon het ook niet nalaten om nog eens flink uit te halen naar de Democratische partij. In zijn statement uitte hij een hele reeks beschuldigingen naar de Democraten en noemde hij het proces de grootste heksenjacht in de geschiedenis van Amerika. Als laatste bedankt Trump zijn supporters en volgers, en stelt hij dat ze samen alles kunnen bereiken. Van Trump hebben we daarmee het laatste waarschijnlijk nog niet gezien.

Bekijk ook:
15 Bizarre uitspraken van Donald Trump

Impeachment in de Amerikaanse geschiedenis

Met zijn vrijspraak schrijft Donald Trump vandaag weer een stukje geschiedenis. Trump is nu namelijk de enige Amerikaanse president ooit die twee keer is vrijgesproken tijdens een impeachment-proces. Hiervoor was hij ook al de enige president die tweemaal een impeachment-proces moest doorstaan.

In totaal zijn er nu drie Amerikaanse presidenten die dichtbij een impeachment kwamen. In 1868 werd een afzettingsprocedure gevoerd tegen de president Andrew Johnson, die hij ternauwernood overleefde. En in 1998 werd Bill Clinton bijna afgezet. Richard Nixon was een andere Amerikaanse president die grote kans maakte op een impeachment, maar hij stapte zelf op voordat het zover kwam.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

109
NEWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.