Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Het demissionaire kabinet heeft de nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. In een persconferentie op vrijdagavond gaven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een overzicht van de strengere maatregelen die drie weken gaan gelden waarmee het virus in ons land weer bedwongen moet worden. 

Het coronavirus is in Nederland weer volop aanwezig. Door het loslaten van de maatregelen eerder dit najaar en de dalende temperaturen is het aantal dagelijkse besmettingen razendsnel gestegen. De afgelopen twee dagen werden er meer dan 16 duizend besmettingen per dag gemeld en dat is een nieuw record.

Het demissionaire kabinet heeft vanwege de verslechterde situatie nieuwe maatregelen aangekondigd. Het doel is hierbij om vooral het aantal contactmomenten tussen mensen te verminderen – zeker in de avond – waardoor het virus minder de kans krijgt om zich te verspreiden.

Bekijk ook:
De 2021 thuis-quarantaine quiz!

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen corona:

 • Sluitingstijden worden vervroegd. 
  • De horeca moet om 20.00 uur sluiten
  • Niet-essentiële winkels en contactberoepen moeten om 18.00 sluiten
  • Tot 18.00 mogen er nog wel evenementen plaatsvinden met maximaal 1.250 personen. Hierbij moeten mensen wel een vaste zitplek hebben.
  • Theaters, bioscopen en concertzalen krijgen geen vaste sluitingstijd.
 • Sportwedstrijden zonder publiek
  • Dit betekent dat het Nederlands elftal op dinsdag zonder publiek tegen Noorwegen speelt.
  • Het kan zijn dat het speelschema van de Eredivisie wordt omgelegd, om hier zo min mogelijk last van te hebben
 • Coronatoegangsbewijs wordt verder ingevoerd
  • Het coronatoegangsbewijs heb je straks ook nodig in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. In de supermarkt heb je dit dus (nog) niet nodig.
  • Dit bewijs was al nodig in de horeca, casino's, cultuursector en sportscholen. Het wordt straks ook ingevoerd voor dierentuinen en pretparken. Mogelijk is deze pas ook straks nodig voor werk en de zorg.
  • Ondernemers mogen straks kiezen tussen een 2G of 3G coronapas. Bij 2G is alleen voor mensen die onlangs corona hebben gehad of die gevaccineerd zijn.
  • Dit is allemaal nog niet zeker, want deze voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door de Kamer.
 • Thuiswerken tenzij het echt niet anders kan. Eerder was het advies om voor de helft van de tijd thuis te werken.
 • 1.5 meter afstand houden wordt weer verplicht.
 • Mondkapjes zijn verplicht waar geen coronatoegangsbewijs nodig is. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten en het openbaar vervoer.
 • Maximaal 4 mensen thuis.
 • Mensen met coronaklachten moeten zich laten testen. Ook als zij al een vaccin hebben gehad.
  • Bij een positieve test moet je in thuisquarantaine, samen met de rest van het huishouden.
 • Boosterprik
  • Ouderen, inwoners van zorginstellingen en zorgpersoneel kunnen vanaf volgende week vrijdag een boosterprik krijgen.
  • Op den duur kan iedereen een boosterprik krijgen.
Bekijk ook:
5 Politici die zich niet hielden aan de corona-regels

Drie weken, of langer?

De nieuwe coronamaatregelen gaan vanaf zaterdag 13 november om 18.00 van kracht. Het kabinet hoopt dat deze maatregelen maar voor drie weken nodig zijn. Vervolgens zijn versoepelingen weer mogelijk. De maatregelen zouden volgens die schatting tot ongeveer 4 december gelden. Daarna wordt het coronatoegangsbewijs breder ingezet, maar hier moet eerst wetsvoorstellen voor worden ingediend.

Wat vind jij van de nieuwe maatregelen? Ben je het eens met de maatregelen, of vind je dat deze minder streng – of zelfs strenger – hadden moeten zijn? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

 1. Isabella Reply

  Zolang iedereen kan besmetten is dit een dwangmaatregel om mensen die niet willen vaccineren te dwingen om het wel te doen.
  Alle grondrechten worden geschonden, en waarvoor? Gevaccineerde mensen die niet weten dat ze besmet zijn en gewoon ermee doorlopen zijn het grote gevaar voor de senioren waarbij het vaccin al is uitgewerkt. De 1g regel zou de beste en eerlijkste regel zijn om iedereen oprecht te beschermen. Dus bij elke activiteit iedereen laten testen.
  Ondanks vaccinatie testen wij voor elk bezoek naar de ouders want het vaccin biedt geen garantie.

  Het vaccin is dus lek en zal helaas Nederland niet Corona vrij maken. Ondertussen zijn er medicijnen en zet daar nu eens op in en laat vooral de jeugd vrij en met rust (ook gezien de nevenschade mbt myocarditis wat toch echt wel meer dan zorgelijk is). Mss zijn boosters voor de ouderen/mensen met zwakke gezondheid wellicht een goed idee, maar laat het een vrije keuze zijn.

  Ik ben geschokt hoe makkelijk een grote groep meegaat in het zondebok verhaal en het stemt mij heel verdrietig hoe een kleine groep (in dit geval de regering) een grote groep zover kan krijgen in dit eenzijdig narratief. De bevolking zit in een massa psychose.

  Met name naar de jeugd vind ik dit allemaal heel kwalijk en misselijkmakend. Het vaccin is nog steeds een experiment en dat zij verplicht worden om dit middel te nemen vind ik echt buiten proporties. Onze jeugd wordt nu veel onrecht aangedaan en blijkbaar kan dat.

  Ook ik was in eerste instantie blij dat er een lichtje aan de horizon leek te zijn met het vaccin en dat mijn ouders gevaccineerd konden worden, gezien de senioren het meeste gevaar liepen van het virus. In dit geval wel een gok waard. Maar naarmate de tijd vorderde en er ook wel gevaren bovenkwamen drijven hadden we de aanpak wat beter en zorgzamer moeten evalueren in plaats van dit experiment (wat de farmacie zelf echt aangeeft, in misschien wat subtielere woorden) opleggen aan de jongere generatie. Waarom vaccineren als ze nagenoeg geen last van het virus hebben? De jeugd/jongeren verdienen juist extra bescherming van de oudere generatie. Maar nee, in het kader “je doet het voor een ander” of “anders ben je egoïstisch”. We hebben het hier niet over beleefdheidsvormen al la je neemt 1 koekje bij de thee, nee, we hebben het over het toedienen van een experimenteel goedje in de lichamen van jonge gezonde mensen die het niet nodig hebben. Dit is onomkeerbaar. Wat als (want deze mogelijkheid is er gezien de bijwerkingen allemaal zeker nog niet bekend zijn) het vaccin toch schadelijker blijkt te zijn dan werd verteld, wat zeg je dan tegen deze gedwongen jongste generatie. Oeps sorry…maar je deed het voor de oudere generatie?

  Ondertussen vereenzaamd de jeugd, zijn ze angstig, hebben depressieve gevoelens, zien minder toekomst en worden gedwongen tot het nemen van vaccins die ze niet willen.

  Vragen jullie je nou echt niet af wat deze regering in hemelsnaam aan het doen is?
  Waarom ze zo ver gaan? Hoe het mogelijk is dat ze even een paar wetten herschrijven zodat we nog minder zeggenschap hebben als bevolking?
  De ongevaccineerden zijn echt echt niet het gevaar (kom op de 10% en dan zoveel besmettingen, get real) maar jullie vrijheid is wel degelijk in gevaar. Welke toekomst duwen we onze jeugd in?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.