Wat gaat er in 2023 voor jou veranderen op het gebied van verzekeringen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gaat er in 2023 voor jou veranderen op het gebied van verzekeringen?

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Besef je je dit ook maar al te goed? Dan is het goed om te weten dat je je met verzekeringen in kunt dekken tegen bepaalde risico’s. Deze risico’s zijn soms vrijwillig te dekken, terwijl andere verzekeringen verplicht afgesloten moeten worden.

Dit geldt onder meer voor een autoverzekering. Als je een auto in bezit hebt, ben je verplicht om hier minimaal een WA autoverzekering voor af te sluiten. Je kunt echter ook voor een uitgebreidere autoverzekering kiezen. Met name als je een dure/nieuwe auto hebt, is het aan te raden om voor een allrisk autoverzekering te kiezen.

Heb je je auto alweer de nodige jaartjes? Dan kun je eens kijken of je je autoverzekering kunt ‘downgraden’. Daarmee heb je een minder uitgebreide verzekering, maar betaal je wel flink minder per maand.

Op het gebied van autoverzekering kun je dus het nodige geld besparen. Dit geldt echter ook voor andere soorten verzekeringen, waaronder de zorgverzekering. Op het gebied van zorgverzekeringen verandert het nodige per jaar. Dat is ook in 2023 weer het geval.

Hogere premies

In 2023 moet je sowieso met hogere premies rekening houden. In de afgelopen jaren is de zorgwereld fors veranderd, onder meer door de corona pandemie. Dit heeft ervoor gezorgd dat verzekeringsmaatschappijen genoodzaakt zijn om hun tarieven te verhogen.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Dit uit zich in 2023 duidelijk in de premies. Voor sommige verzekeringen betaal je tot wel 20 of 30 euro per maand. Je zorgverzekering vergelijken via Zorgkiezer.nl is dan ook zeker aan te bevelen. Daarbij moet je wel goed met onderstaande punten rekening houden.

Verdwijning van collectieve zorgverzekeringen

Men heeft besloten om collectieve zorgverzekeringen volledig te verbannen. Een opvallende keuze, aangezien heel veel mensen juist een collectieve zorgverzekering hadden. Hiermee profiteerden ze van lagere premies. Spijtig genoeg heb je in 2023 deze mogelijkheden niet meer.

Veranderingen in de basisverzekering

Als Nederlandse inwoner ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Net zoals in de afgelopen jaren is de basisverzekering veranderd. Het gaat hierbij om verschillen op detailniveau, maar wel om verschillen waar je even goed naar moet kijken. Door deze veranderingen is het mogelijk zaak voor je om een aanvullend zorgpakket af te sluiten.

Goed om te weten: het eigen risico blijft op 385 euro staan. Uiteraard heb je nog steeds de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen, tot maximaal 885 euro.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Andere veranderingen in verzekeringen

Grote kans dat je nu direct op zoek gaat naar een geschikte zorgverzekering voor 2023. Maar, wat doe je dan met je andere verzekeringen? Is je autoverzekering nog wel passend bij je huidige situatie? En sluiten je inboedel- en/of opstalverzekering nog wel op je situatie/wensen aan? Ook dit zijn belangrijke vragen om even goed naar te kijken.

Feit is dat de veranderingen zich in hoog tempo opvolgen. Je zou hierdoor idealiter elk jaar kritisch naar je verzekeringen moeten kijken. Dit geldt voor bovengenoemde verzekeringen, maar ook voor bijvoorbeeld een glasverzekering en smartphoneverzekering.

Bij elke verzekering moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is ooit de reden geweest dat je de verzekering afgesloten hebt? En is die reden nog steeds actueel?
  • Heb je de verzekering echt nodig? Als je bijvoorbeeld een smartphone van 4 jaar oud hebt, kun je je afvragen of een smartphoneverzekering nog wel handig is. Je moet hierbij altijd de situatie en de verzekeringskosten met elkaar vergelijken.

Uiteraard kun je deze vragen niet bij alle verzekeringen stellen. Onder meer een zorg- en autoverzekering moet je immers verplicht afsluiten.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.