carbidschieten regels
Saved Read later
Deel dit bericht

De gevaren van carbidschieten

Het vuurwerkverbod is er doorheen, wat betekent dat we dit jaar niet lekker kunnen knallen zoals voorheen. Of toch wel? Kindervuurwerk mag dit jaar nog wel, evenals carbidschieten. Veel mensen zitten er nu dan ook aan te denken om dit jaar carbid te kopen, maar de gevaren hiervan worden daarbij even vergeten.

Carbidschieten

Op meerdere plekken is het carbid uitverkocht. Het lijkt er dus op dat het flink populair geworden is dit jaar. John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe, waarschuwt voor de gevaren van carbidschieten. Het is niet ongevaarlijk. Samen met andere partijen, zoals gemeenten en veiligheidsregio's, heeft hij de campagne BOCK ( Bewust Oplettende CarbidKnaller) opgezet.

Veiligheid en regels carbidschieten

Elke gemeente heeft zijn eigen regels wat betreft carbidschieten. Het is dan ook niet onbelangrijk om deze regels te weten. Sommige gemeenten eisen een vergunning of ontheffing. Voor mensen die het voor het eerst gaan doen is het een idee om iemand mee te nemen die het vaker heeft gedaan. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat het materiaal waarmee je gaat carbidschieten goed in elkaar zit. Vaak worden er melkbussen gebruikt. Deze moeten stevig zijn en zonder gaatjes. Tevens is het beter om de melkbus af te sluiten met een bal dan een deksel. Gehoorbescherming is ook geen overbodige luxe.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Bestellingen

Sommige carbidverkopers hebben nu al bestellingen binnen. Normaal gesproken gebeurt dit pas na de kerstdagen. Er wordt dan ook een hogere omzet verwacht in vergelijking met voorgaande jaren. Naast het feit dat dit de enige vorm van knallen is die dit jaar mogelijk is, is het ook nog stukken goedkoper dan vuurwerk. Voor één kilo carbid ben je vijf euro kwijt, en kun je maar liefst 5 uur bezig zijn.

De interesse in carbidschieten is niet alleen dit jaar omhoog gegaan. In 2015 werd er tussen de 40.000 en 50.000 kilo carbid gekocht. In 2019 is dit getal omhoog geschoten naar 80.000 tot 90.000. Volgens Schoonheim is deze groei makkelijk te verklaren. Vuurwerk mag op Oudejaarsdag normaal gesproken pas vanaf 18:00 afgestoken worden, terwijl carbidschieten ook overdag mag. Vaak gebeurt dit ook grotendeels overdag. ‘S avonds is dit lastiger om te doen en bovendien ook niet veilig.

Oproep aan carbidschieters

Omdat er nu ook mensen gaan carbidschieten die dit normaal gesproken niet doen, doet Schoonheim een dringende oproep. “Verknal het nou niet. Hou je aan de regels en wees blij als we het mogen doen.”

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.