Canadees dorp volledig in de as gelegd 12
Canadees dorp volledig in de as gelegd
Saved Read later
Deel dit bericht

Canadees dorp volledig in de as gelegd

In het Canadese dorpje Lytton staat bijna geen huis meer overeind. De 1000 inwoners van het dorpje raakten alles kwijt door een snel oprukkende natuurbrand. Er is nog geen nieuws over eventuele slachtoffers.

De inwoners kregen woensdagavond te horen dat zij meteen het dorp moesten verlaten, omdat een grote natuurbrand richting het dorpje raasde. De meeste mensen gaven direct gehoor aan de oproep maar het lijkt erop dat niet iedereen het dorp verlaten heeft. Er zijn mensen als vermist opgegeven. Het precieze aantal is niet bekend.

Er staat bijna geen gebouw meer overeind

Het politiestation en de ambulancepost zijn verwoest door de hevige brand die rond raasde in het dorpje. De meeste huizen en gebouwen hebben de brand niet overleefd. Bijna 90% van het dorp is afgebrand. De inwoners van Lytton zijn op zoek naar hun dierbaren die ze kwijtgeraakt zijn toen zij moesten evacueren.

Er zijn online oproepen geplaatst door mensen die naar informatie zoeken over hun vrienden, familie en huisdieren die achtergebleven zijn. De zoektocht naar overlevenden en de vermiste personen wordt bemoeilijkt omdat ook telefoonpalen verwoest zijn. Er zijn honderd agenten opgeroepen om te komen helpen maar zij kunnen het dorp nog niet in omdat het te gevaarlijk is op het moment.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Binnen 15 minuten greep het vuur om zich heen

Intussen proberen de hulpdiensten te achterhalen waar alle inwoners op dit moment verblijven. Toen de brand om zich heen sloeg zijn de mensen alle kanten op gevlucht. Jan Polderman, burgemeester van het stadje, bevestigt dit. Hij vertelt dat het ongeveer 15 minuten duurde voordat er na de eerste rookontwikkeling overal branden begonnen op te laaien. Het dorpje stond binnen een mum van tijd in brand.

Voor de inwoners is elders een opvangcentrum ingericht. Door de wind werd het vuur naar het dorp gestuwd. Dit ging met een snelheid van wel 10 tot 20 kilometer per uur. Langs de westkust van Canada was het al dagen extreem heet weer. De hoogste temperatuur die gemeten is in de afgelopen dagen, was 49,6 graden. Elders in het land zijn honderden mensen overleden door de extreme hitte. Dit waren vooral ouderen. De natuurbranden razen intussen gewoon verder. Er zijn op er op dit moment negen die een gevaar kunnen gaan opleveren voor de bevolking.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.