sneeuw feitjes
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

7 sneeuw feitjes die jij nog niet wist

Sneeuw, een fenomeen dat vaak wordt geassocieerd met koude winters en feestdagen, is veel meer dan alleen maar bevroren water. In dit artikel onthullen we enkele van de meest fascinerende en verrassende feiten over sneeuw. Van kleurloze sneeuwvlokken tot de invloed van sneeuw op ons snackgedrag, deze feitjes zullen je kijk op de winterse neerslag voor altijd veranderen.

Sneeuw feitjes

Eigenlijk is sneeuw best wel een bijzonder iets. Het kan alleen onder bepaalde omstandigheden ontstaan, en die omstandigheden zijn er niet elk jaar. Laten we daarom eens naar wat sneeuw feitjes kijken over dit bijzondere fenomeen.

1. Sneeuw heeft geen kleur

We spreken altijd over een witte laag of een witte kerst, maar wist je dat sneeuw eigenlijk helemaal niet wit is? Sneeuw heeft van zichzelf geen kleur en is gewoon doorzichtig. Het kleine beetje zonlicht wat een sneeuwvlok absorbeert zorgt ervoor dat het er voor ons wit uitziet.

2. Er wordt meer gesnoept als het sneeuwt

Heb je vandaag iets te vaak naar die reep chocolade of de koekjestrommel gekeken? Pak hem er maar gewoon bij hoor, want daar kan jij ook niks aan doen. Uit onderzoek blijkt we veel meer koekjes, taart en snoep kopen wanneer er sneeuw op komst is. Oftewel, we veranderen spontaan in vreetzakken.

3. Sneeuwvlokken schreeuwen

Waarschijnlijk heb je nu een heel raar beeld in je hoofd van een vallend sneeuwvlokje met een gezichtje wat aan het schreeuwen is. Haal dat beeld even weg, want dat is niet wat we bedoelen. Sneeuwvlokken hebben kleine luchtbelletjes in zich. Wanneer de sneeuwvlokken in het water belanden geven ze een schril geluid af. Wij kunnen dit geluid niet horen omdat het een frequentie van 50 tot 200 kilohertz heeft. Een vleermuis, (witte) dolfijn of bruinvis zou dit wel kunnen horen.

Bekijk ook:
Chionofobie: ‘Ik ben bang voor sneeuw’

4. Een witte kerst gebeurt bijna nooit

Dit had je zelf waarschijnlijk ook al in de gaten, maar dat hopen op een witte kerst kun je eigenlijk wel achterwege laten. Sinds 1901 hebben we maar acht keer een witte kerst gehad. Let er wel op dat met een witte kerst er bedoeld wordt dat er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt in de Bilt.

5. Rode sneeuw

We hebben net gezegd dat sneeuw voor ons een witte kleur heeft, maar dat hoeft niet altijd. En nee, we hebben het niet over de keren dat er een hond in de sneeuw heeft staan plassen. Rode sneeuw kan in de zomer in de poolgebieden of het hooggebergte vallen. Deze sneeuw bevat eencellige algen die de sneeuw een roodachtige kleur geven.

6. Sneeuw dempt geluid

Het lijkt zo heerlijk stil op straat als het gesneeuwd heeft, en dat is niet alleen omdat er bijna geen auto's meer rijden. Sneeuw heeft de mogelijkheid om geluid te dempen. Het slokt als het ware het geluid op waardoor geluiden stiller klinken.

7. Grootste sneeuwvlok ooit gemeten

De grootste sneeuwvlok ooit gemeten werd in januari 1887 vastgelegd. Deze viel tijdens een storm in Fort Keogh in de Amerikaanse staat Montana. Hij had een diameter van maar liefst 38 centimeter. Dat is ongeveer net zo groot als de gemiddelde wandklok!

Poll Snowtime!

Yes, eindelijk!40.6%
Leuk, maar niet te lang graag37.5%
Ik heb een hekel aan sneeuw!21.9%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.