Tips om veilig te schaatsen op natuurijs
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Veilig schaatsen op Hollands natuurijs? Met deze tips voorkom je vervelende ongelukjes

Nederland is langzaam in Winter Wonderland aan het veranderen. Doordat de temperaturen massaal onder 0 duiken kleuren de daken, auto’s en straten prachtig wit. Deze winterse temperaturen vragen natuurlijk ook om een schaatsrondje over natuurijs. Hoe kun je veilig schaatsen op natuurijs? Misschien heb je iets aan de onderstaande tips.  

Schaats niet aan de zijkanten

Het is altijd lastig om de dikte van het ijs in te schatten. Heeft het hard genoeg gevroren om veilig te kunnen schaatsen? Om natte voeten te voorkomen, is het handig om de zijkanten van de sloot of van het meer in ieder geval te vermijden. De zijkanten zijn namelijk veel dunner dan het midden.

Met handschoenen schaats je veilig

Schaatsen zonder handschoenen, dat is toch onschuldig? Je zou denken van wel. Tijdens het schaatsen ben je in beweging en zelfs met winterse temperaturen kun je behoorlijk zweten. Het liefst gooi je alles af of uit wat te veel is. Als je veilig wil schaatsen, dan is het onverstandig om je handschoenen uit te trekken.

Handschoenen beschermen je handen tegen een koude of scherpe smak op het ijs. Natuurijs kan scherp zijn. Ook voorkom je verwondingen door schaatsen van anderen. Het kan per ongeluk gebeuren dat je geraakt wordt. Voor de warmte zijn thermohandschoenen een goed idee. Daar overheen kun je snijvaste handschoenen dragen. Deze behoren tot de categorie veiligheid en voorkomen ernstige verwondingen.

Veilig schaatsen doe je samen

Er alleen op uittrekken is misschien rustgevend, maar alles behalve veilig. Hulp is niet zomaar dicht bij als je een harde smak maakt of in een wak terecht komt. Vooral als je in een afgelegen gebied bent. Schaats daarom met iemand samen of breng een toeschouwer mee. Dit raden hulpverleners ook sterk aan. Vergeet je smartphone niet mee te nemen, zodat je direct hulp kunt inschakelen bij ongelukken.

Draag een zonnebril

Het lijkt misschien tegenstrijdig om een zonnebril te dragen in de winter, maar het is veiliger dan je denkt. De winter staat bekend om een laaghangende zon en dat kan je zicht ernstig beperken. Zeker als je op het ijs staat, weerkaatst het zonlicht ook nog eens en wordt je verblind. Bovendien is het lastiger om voor je te kijken. Draag daarom een zonnebril als je het ijs op stapt. Zo kun je veilig schaatsen. Je kunt ook een skibril dragen.

Poll Ga jij schaatsen zodra je het kan?

Absoluut!21.4%
Misschien28.6%
Nee, dit laat ik aan andere over50%
📊 Bekijk resultaten
1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.